Милионери

Повече от пет милиона души са станали милионери в света през 2020 г. въпреки икономическите щети от пандемията от коронавируса.

Докато много бедни хора са обеднели още повече, броят на милионерите се е увеличил с 5,2 милиона до 56,1 милиона в световен мащаб, установи изследване на Credit Suisse.

През 2020 г. повече от 1% от възрастните по света са станали милионери за първи път. Възстановяването на фондовите пазари и високите цени на жилищата са помогнали да се увеличи тяхното богатство.

Натрупването на богатство изглежда е „напълно откъснато“ от икономическите проблеми, свързани с пандемията, казват изследователите.

Общото глобално богатство е нараснало със 7,4%, се казва в изследването.

Нанет Хехлер-Файдхербе, главен инвестиционен директор в Credit Suisse, заяви:

„Не може да се отрекат действията, предприети от правителствата и централните банки за организиране на масивни програми за трансфер на доходи в подкрепа на лицата и бизнесите, най-неблагоприятно засегнати от пандемията. Чрез намаляване на лихвените проценти беше успешно предотвратена мащабна глобална криза“.

В сравнение с година по-рано най-голямо увеличение на броя на милионерите регистрират САЩ – 1730 до общо 21 951. Най-сериозен спад пък бележи Бразилия – от 315 на 207 през 2020 г.

Почти 15% от възрастното население на Швейцария са милионери, изчислява още проучването. Следват Австралия (9,4) и САЩ (8,8).

Прогнозата е, че броят на милионерите в света може да надхвърли 84 млн. през 2025г.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!