Испания пандемия транспорт

Хората във водещите световни икономики остават недоверчиви относно връщането към нормален живот, дори след като са били ваксинирани срещу COVID-19, установи ново проучване, проведено в 14 държави.

В средата на годината Edelman Trust Barometer, която в продължение на две десетилетия анкетира хиляди хора за тяхното доверие в основни институции, информира, че 65% от хората в последното й проучване се определят като „намиращи се все още под влиянието на пандемичен начин на мислене“.

Конкретно това означава, че само 16% се чувстват в безопасност да летят със самолет, 23% биха отседнали в голям хотел и 28% са готови без притеснение да се хранят на закрито в ресторанти.

„Ваксинирането е довело само до средно 5% нарастване на готовността за връщане към „пред-пандемичния живот”. Почти 7 от 10 (от всички респонденти) се притесняват, че всеки момент може да се появи нова вълна на заразяване.

Проучването е проведено сред 16 800 души в 14 страни – Бразилия, Канада, Китай, Франция, Германия, Индия, Япония, Мексико, Саудитска Арабия, Южна Африка, Южна Корея, Обединените арабски емирства, Великобритания и САЩ между 30 април и 11 май.

Резултатите пораждат съмнения относно теориите на някои създатели на политики, че потисканото дълго време потребление ще засили рязко водещите икономики в света и това ще доведе до бързото им възстановяване през следващите месеци.

Те също така посочват, че хората по света не дават особено положителни оценки на справянето с кризата от страна на техните правителства, като изключение са само четири от 14-те държави: Китай, Саудитска Арабия, ОАЕ и Индия, където мерките срещу заразата получават положителни оценки.

Проучването на Edelman Trust Barometer сочи, че мнозина от анкетираните вярват, че пандемията ще остави по-дълготрайни обществени проблеми след себе си: 55% заявяват, че нарасналите психични проблеми ще бъдат трудно преодолими, а 50% смятат, че обществото дълго ще се справя с трайната загуба на работни места.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!