COP26 Папа Франциск

Световните лидери, които се срещат по-късно този месец на среща на върха на ООН по климата, трябва да предложат решения на „безпрецедентна екологична криза“, предупреди папа Франциск.

„COP26 в Глазгоу представлява спешен призив за предоставяне на ефективни отговори на безпрецедентната екологична криза и кризата на ценностите, които изпитваме в момента, и по този начин да се даде конкретна надежда на бъдещите поколения“, каза Франциск.

Лидерът на 1,3 милиарда католици по света, който се надява да присъства на преговорите на ООН, отправи писмено молбата си до членовете на организираната във Ватикана конференция „Вяра и наука: към COP26“.

Той събра учени и религиозни водачи преди забележителната двуседмична среща на върха, която стартира на 31 октомври в Шотландия.

Участниците от Ватикана трябваше да подпишат апел, в който се осъждат „семената на конфликта – алчност, безразличие, невежество, страх, несправедливост, несигурност и насилие“, които от своя страна „причиняват сериозните рани, които нанасяме на околната среда, като климатичната промяна, обезлюдяване, замърсяване и загуба на биоразнообразие“, каза папата.

Англиканският архиепископ на Кентърбъри Джъстин Уелби, един от религиозните лидери, присъстващи на конференцията във Ватикана, заяви, че светът се нуждае от „поклонение към чиста икономика, която намалява емисиите на въглерод и увеличава развитието и използването на възобновяеми енергийни източници“.

„През последните 100 години обявихме война на съзиданието“, каза той, призовавайки за „драматична и бърза промяна в данъчните и търговските правила“ в полза на по-устойчив икономически модел.

„Светът има достатъчно време, за да поправи това“, настоя той.

Миналия месец Франциск, Уелби и православният патриарх Вартоломей I отправиха поредното си искане за действия срещу климата, заявявайки, че се чувстват принудени да „призовават всички, независимо от тяхната вяра или мироглед, да се опитат да се вслушат в плача на Земята“.

COP26

По-малко от месец до срещата на високо равнище по климата COP26 световните лидери са под безпрецедентен натиск да декарбонизират икономиките си и да очертаят пътя на човечеството встрани от катастрофалното глобално затопляне. Но тъй като пандемията все още бушува в части от земното кълбо и със страни, които вече са засегнати от бедствия, предизвикани от климата, молещи за помощ, преговорите в Глазгоу вероятно ще бъдат напрегнати.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук