папа Франциск

Папа Франциск пристигна в Будапеща днес, за да отслужи литургия, с поглед съсредоточен върху срещата му с антимиграционния унгарски премиер Виктор Орбан.

Главата на 1,3 милиарда католици ще има половинчасова среща с Орбан, придружен от унгарския президент Янош Адер, в големия Музей на изящните изкуства в Будапеща.

От една страна, Орбан, самозваният защитник на „християнска Европа“ от миграцията. От друга страна, папа Франциск, който настоява за помощ за маргинализираните и хората от всички религии, бягащи от войната и бедността. Но подходът, изтъкнат като християнски от папата, често е срещан с неразбиране сред вярващите, особено в редиците на традиционните католици.

През последните няколко години любовта между поддръжниците на Орбан в Унгария и лидера на католическия свят не процъфтява. Про-Орбанските медии и политически фигури наричат понтифа „антихристиянин“, заради неговите настроения към бежанците, и „Сорос Папа“, препратка към унгарския либерален американски милиардер Джордж Сорос.

Самолетът на папата кацна малко преди 7:45 сутринта местно време. Посещението на понтифа ще закрие 52-ия международен евхаристиен конгрес. Седемчасовият му престой в Унгария, с население 9,8 милиона души, ще бъде последван веднага от официално посещение в по-малката съседка Словакия. Там светият отец ще остане за повече от два дни.

„Папа Франциск иска да унижи Унгария, като остане само няколко часа“, каза про-Орбан телевизионен експерт.

Папата закрилник на мигрантите

Роден като Хорхе Берголио в семейство на италиански емигранти в Аржентина, папата редовно напомня на „стара Европа“ за нейното минало, изградено върху вълни от новопристигащи. И без никога да назовава политически лидери, той критикува „суверенитети“, които обръщат гръб на бежанците с това, което той нарича „речи, наподобяващи тези на Хитлер през 1934 г.“.

През април 2016 г. папата каза „Всички сме мигранти!“ в гръцкия остров Лесбос, портал към Европа. Тогава той вкара на борда на самолета си три сирийски мюсюлмански семейства, чиито домове са били бомбардирани.

Кръстоносният поход на Орбан

За разлика от това, кръстоносният поход на Орбан срещу миграцията включва гранични огради и лагери за задържане на търсещите убежище. Това провокира нарастващ гняв в Брюксел.

Привържениците на Орбан посочват вместо това финансираната от държавата агенция за помощ „Унгария помага“. Тя работи за възстановяване на църкви и училища в разрушена от войната Сирия и изпраща лекари в Африка.

„По-голямата част от унгарците казват едно и също нещо. Не трябва да вкарваме проблема в Европа, а трябва да помогнем там, където е проблемът“. Това каза отец Корнел Фабри, генерален секретар на конгреса.

Критиците на Орбан обаче, го обвиняват, че използва християнството като щит, за да отклони критиката и меч, за да атакува противниците, като същевременно е насочен към уязвими малцинства като мигрантите.

Будапеща приветства Светия Отец

Дни преди пристигането на папата по улиците на унгарската столица, където градският съвет се контролира от анти-Орбан опозицията, се появиха банери „Будапеща приветства Светия Отец“ и надписи като молби за солидарност и толерантност към малцинствата.

По време на седемчасовия престой на папата в Будапеща той ще се срещне и с епископите на страната, с представители на различни християнски конгрегации, както и с лидери на 100-хилядната унгарска еврейска общност, която е най-голямата в Централна Европа.

Завършвайки престоя си, той ще проведе меса на открито на огромния Площад на героите в столицата. Орбан, който е от калвинистки протестантски произход, и съпругата му католичка, трябва да присъстват.

Около 75 000 души са се регистрирали да присъстват на месата. Екрани и високоговорители са разположени по протежение на главния булевард близо до площада, за да позволят на другите да следват церемонията.

Пътуването до Будапеща е по покана на конгреса. То следва пътя на Йоан Павел II, който проведе също събитието и през 1985 г. в Найроби, Кения. Това е първото папско пътуване до Унгария след папа Йоан Павел II през 1996 г.

„Да посрещнем Светия Отец е чест за нас, но организаторите ни помолиха да се погрижим за папата, който вече не е млад“, каза отец Фабри.

34-тото чуждестранно пътуване на 84-годишния понтиф идва два месеца след операция на дебелото черво.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!