Ива Митева
На снимката: Ива Митева.

„Не съм насрочвала извънредно заседание за понеделник и много се надявам президентът да не ни разпусне в сряда.“ Това заяви председателят на Народното събрание Ива Митева пред бТВ.

„Нямам информация, кога ще бъде разпуснато Народното събрание. Много ми се иска Народното събрание да проведе своето заседание в сряда. Целта е да може да разгледа едни от основните си законопроекти. Надявам се да може да приключи работата си поне с вдигната глава“, каза Митева.

Митева обясни, че не може да насрочи такова заседание в понеделник, защото това ще бъде в нарушение на правилника. Според него доклад не може да се обсъжда, ако не са изминали 72 часа от неговото раздаване на депутатите.

„Съгласно Правилника на НС, председателят на НС го насрочва не по-късно от 7 дни от постъпване на искането. Аз щях да го насроча още в събота или в неделя, ако нямаме едни други норми в Правилника. Те казват, че доклад не може да се гледа в пленарна зала, ако не са минали 72 часа от неговото раздаване на народните представители“, заяви Митева.

Според нея този доклад спокойно може да се разгледа в сряда. Митева призова президента Румен Радев да не разпуска НС преди сряда, за да може да се състои това последно заседание на парламента. Тя смята, че държавният глава спокойно може да издаде указа за предсрочни избори.

Болонките имат характер и могат да бъдат много злобни

„Никога не съм имала лоши отношения с Татяна Дончева. Но е недопустима нейното поведение, когато ме нарече болонка“, каза Митева и призова да се мисли преди да се правят подобни изявления, които са недопустими, особено за политик с опита на Дончева.

„Болонките имат характер и могат да бъдат много злобни на моменти. В политиката не сме да се харесваме, но трябва да имаме елементарно уважение един към друг“, подчерта Митева.

Председателят на НС коментира и заплахата за нейния живот.

„Чувствам се застрашена за моите близки, преди всичко моята майка. Притеснява ме мотива на момчето. Странно, че заплахата беше подадена към министерството на правосъдието. Този сигнал се разви много интересно. Смятам, че има политически мотив. Заплахата е подадена, когато в парламента се обсъждаше Закона за НСО“, каза Митева.

Според нея службата за охрана трябва да бъде охранителна, а не транспортна. Кръгът на охраняваните трябва да бъде ограничен до броя на лицата, които имат нужда от такава охрана.

„Ако се откажа да бъда в листите на „Има такъв народ“, това означава, че се отказвам от промяната и няма да дам добър знак към всички млади хора, които призовавах да бъдат активни политически“, категорична е Митева.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук