формации парламент

През ноември България ще проведе трети тур на парламентарни избори в рамките на една година, заяви президентът на страната Румен Радев в събота. 

Изборите през април приключиха управлението на бившия премиер Бойко Борисов, а след това българите гласуваха отново през юли. Но и двата пъти гласуването не успя да осигури на страната ново правителство. Този път ще се проведат парламентарни избори на 14 ноември, а в същия ден ще се проведат и президентските. Настоящият президент Румен Радев, който беше избран за първи път през 2016 г., се кандидатира за втория си мандат.

„Изборите ще бъдат на 14 ноември“, каза Радев, цитиран по време на посещение в северния град Плевен.

Българските избори се наблюдават отблизо в Брюксел, заради тяхното потенциално въздействие върху дебата за разширяването на Съюза. От ноември миналата година България блокира началото на преговорите за членство в ЕС на съседа си Северна Македония, поради спорове за история и език.

На 6 октомври в Бърдо, Словения, ще се проведе среща на върха на лидерите на ЕС за Западните Балкани. Но дипломатите са скептично настроени към всяка промяна в линията на България преди изборите.

Апетитът за разширяване в много държави-членки, като Франция и Холандия, все повече намалява. Проект на декларацията за срещата на върха на Западните Балкани, разпространена тази седмица, и видяна от POLITICO, дори не включва думата „разширяване“.

На среща на посланиците на ЕС в сряда, някои държави-членки се оплакаха, че в декларацията ангажиментът на ЕС към региона трябва да се определи по-ясно, заяви дипломат от ЕС, който бе сред присъстващите.

Текстът е публикуван в „Политико, заглавието е на редакцията.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук