най-високото дърво, смърч

Най-високото дърво в България се извисява на височина от 56 м., намира се в Рила планина над Благоевград.

Дървото е смърч, расте на територията на резерват „Парангалица“ над Карталска поляна. За сравнение, най-високо дърво в Европа се намира в Словения и е с височина от 62 м.

Възрастта му е 355 години, последното измерване през 2016 г. е установила и точната му височина – 56 м. А е оцеляло на бурите защото останалите около него също иглолистни дървета, са изградили своеобразен щит. А поговорката казва: „Бурите повалят най-високите дървета“.

най-високото дърво, смърч

В района буря през 60-те години на миналия век, или т. нар „горолом“ поваля стотици дървета, които не са махнати, защото се намират на територията на резерват.

Към най-високото дърво води еко-пътека „Запазена Парангалица“, след моста над реката тя свършва. До дървото се достига след 10-на минути по стръмна пътека, информационните табели там са с почти заличени надписи.

Самата еко-пътека се отклонява надясно от пътя за хижа Македония, малко след бариерата и бараките на ПСС-Благоевград. До реката тя е дървена, с парапет от лявата страна. Информационните табели са нови и дават ценна информация за самия резерват.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!