Властите на Обединеното кралство нямат намерения да въвеждат нови локдауни и ваксинационни паспорти.

Борис Джонсън ще изложи плановете във вторник. Очаква да обяви, че ваксините ще са първата линия на защита есента и зимата. Той смята да анулира някои части от закона за коронавируса, които дават правомощия за затварянето на сектори на икономиката. Премиерът вероятно ще потвърди намеренията си за премахването на схемата за задължителни сертификати за посещение на нощни клубове, кина и стадиони.

Здравният министър Саджид Джавид изрази тази сутрин по Би Би Си пълната си подкрепа за намеренията на Борис Джонсън. Макар да не изключи напълно идеята за ваксинационни паспорти Саджид Джавид каза, че не я харесва и не би желал да се стигне до прилагането ѝ.

В същото време властите на Шотландия, една от четирите административни и политически части на Великобритания, обявиха, че от 1 октомври ще направят такъв документ задължителен. Напълно ваксинирани жители на Шотландия могат да получат електронен или хартиен сертификат с QR код, потвърждаващ имунния им статус. Очаква се скоро да бъде достъпен и чрез стандартното приложение NHS Scotland. Ще бъде необходимо да се представи сертификат при посещение на нощни клубове и събития с участието на над 500 души, провеждани на закрито, както и събития с участието на над 4 000 души, ако те са на открито.

Сертификатите също ще се изискват от посетителите на събития от всякакъв тип с повече от 10 000 души. Това ще засегне сериозно шотландските футболни фенове.

Междувременно първият министър на Шотландия Никола Стърджън опроверга съобщенията за локдаун през зимата. Но тя допълни, че всеки разумен лидер не трябва да бърза да се отказва от наличните опции.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!