папа Франциск

Папа Франциск изрази своята „скръб“ и „срам“ за съдбата на 130 мигранти, изчезнали след преобръщане на лодката им в Средиземно море.

Европейската хуманитарна група SOS Mediterranee каза, че десет тела са били забелязани в близост до преобърната гумена лодка край бреговете на Либия.  На борда й е имало около 130 души.

Смъртта им е срам за всички ни

„Признавам ви, че съм много натъжен от трагедията, която отново се случи през последните дни в Средиземно море“, каза папата пред вярващите, събрани на площада „Свети Петър“.

„Братя и сестри, нека всички се запитаме за тази неизбежна трагедия. Това е момент на срам за всички ни“,

каза папа Францикс.

Моля се за тези, които могат да помогнат, но гледат в друга посока!

„Сто и тридесет мигранти умряха в морето, това са хора, това са човешки животи, които цели два дни напразно молят за помощ, помощ, която не пристига“, каза понтификът. „Нека се помолим за тези братя и сестри и за толкова много други, които продължават да умират в тези драматични пътувания. Нека се молим и за онези, които могат да помогнат, но предпочитат да погледнат в другата посока“, настоя папата.

ЕС е възпрепятствало спасителната акция

Десетки неправителствени организации обвиняват страните от ЕС, че не само не са помогнали на мигранти в опасност в Средиземно море, но и са възпрепятствали спасителните усилия. Досега тази година над 450 мигранти са загинали в Средиземно море, съобщава Международната организация по миграция, повечето от които се опитват да достигнат до Европа от Тунис или Либия.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук