Джо Байдън и Владимир Путин по време на предишна среща /снимка: ТАСС, архив/

Срещата на президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Джо Байдън може да се състои през юни, но окончателното решение ще зависи от много фактори. Това заяви помощникът на главата на руската държава Юрий Ушаков в интервю по телевизия „Россия-1“.

Сигналът е получен, ще го разгледаме

Ушаков каза, че „разбира се, има сигнали от американска страна за намерението да се проведе среща на лидери“. Според него обаче все още няма обсъждане на срещата на върха на работно ниво. „Все още няма дискусия на работно ниво, но сигналът е получен, ще го разгледаме“, каза помощникът на руския президент. „В зависимост от много фактори, ние ще вземем решение, разбира се“, подчерта той.

Телефонният разговор между двамата президенти

В същото време Ушаков поясни, че като възможна дата за срещата между Путин и Байдън „е посочен юни, има дори конкретни дати“. Той не посочи тези дати, повтаряйки само, че става дума за юни.

Путин и Байдън проведоха телефонен разговор на 13 април. Според пресслужбата на Белия дом Байдън е предложил идеята за провеждане на руско-американска среща на върха. Тя би било удачно да се проведе „в трета държава през следващите месеци“. Впоследствие американският лидер поясни, че е поканил руския си колега да се срещне в Европа през лятото.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!