„Боеприпасите от складовете във Врбетица е трябвало да влязат в България. Има договори за продажба, българският оръжеен търговец Гебрев е платил аванс. Можем да считаме българската следа за доказана“. Това заяви чешкият президент Милош Земан. Той направи извънредно телевизионно обръщение във връзка с инцидента в село Врбетице през 2014 г. по телевизионните канали Prima и CNN Prima NEWS .

Според президента Земан чешките служители на реда са установили безспорна връзка между българския търговец на оръжие Емилиян Гебрев и експлозиите на складовете за боеприпаси в селото.

Няма данни за участие на руските агенти

„Мога да заявя, че в доклада на Службата за сигурност и информация се отбелязва – подчертавам – че няма доказателства и доказателства на очевидци, че тези двама агенти – руснаците, на които се приписва участие в инцидента, са били на територията на складовете за боеприпаси във Врбетица. Когато помещенията на втория склад бяха прегледани непосредствено преди експлозията там, вътре не беше открито взривно устройство „, каза Земан.

6 години за инцидента се мълчи

Президентът подчерта, че подозренията относно възможното участие на двама чуждестранни агенти в инцидента във Врбетица са възникнали през последните седмици. „Службата за сигурност и информация никога не е споменавала инцидента във Врбетице досега през последните шест години,“ каза той.

Какво обаче са правили руските агенти в Чехия?

Въпреки това, каза Земан, не може да се твърди, че подозрението за участие на двама чуждестранни агенти в инцидента не е сериозно. „От всичко казано не следва, че подозрението за тяхното участие в случилото се не е несериозно. Първо, трябва да отговорим на въпроса какво са правили тук изобщо. Второ, фактът, че контраразузнаването не е доказало тяхното участие в случилото се, не означава, че те не са влезли на територията на складовете във Врбетица. Полицията разследва хипотезата, че е можело да бъдат отведени там от един от собствениците на IMEX, който е наел складове за съхранение на боеприпаси. Това подозрение трябва да бъде изключено или потвърдено „, каза Земан.

Взривът се превърна в игра за контраразунаванията

Президентът не изключи, че скандалът с инцидента във Врбетица може да завърши като игра на специалните контраразузнавания. В този случай, според него, са възможни сериозни последици за Чехия.

Невнимателното боравене с боеприпасите и евентуалното участие на чуждестранни разузнавателни служби се считат за причини за експлозиите във Врбетица.

2 версии за експлозиите

„Работим с две версии – че експлозиите във Врбетица са станали в резултат на небрежно боравене с боеприпаси. Втората версия е, че агентите на чуждестранни специални служби са виновни за това,“ каза Земан. Той  призова да се изчакат резултатите от разследването на инцидента във Врбетица.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!