Емилиян Гербев

„Компанията ми „Емко“ е доставяла военно оборудване за Украйна след 2014 г.“.  Това каза оръжейният магнат Емилиян Гебрев пред „Ню Йорк таймс“. „Тоест след като сепаратистите, подкрепяни от руските въоръжени сили и разузнавателни служби, започват война срещу украинската армия“, коментира изданието.

Във взривените през 2014 г. складове за боеприпаси в село Върбетице, Чехия, е имало стока на българския бизнесмен Емилиян Гебрев. Самопризнанието отново прави Гебрев пред „Ню Йорк Таймс“. Според чешките власти именно тази стока е била обект на взривовете.

Руски шпиони опитват да отровят българина 2 пъти

Руски шпиони на два пъти са се опитали да отровят българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев. Изданието описва Гебрев като

„скромен дядо, който сам си кара собствената кола и настоява, че не е значима личност извън родината си“.

През последните дни обаче стана ясно колко значим е той поне за един елитен отряд в рамките на военното разузнаване на Кремъл.

Ползват нервнопаралитично вещество

Разкритието за покушенията срещу него са нови и изненадващи, въпреки че елитната секретна група на два пъти се е опитала да убие Гебрев. През 2015 г. българските власти твърдят, че офицери от подразделението са пътували до България. Целта на тяхната мисия е била да отровят Гебрев. Дали са му нервнопаралитично вещество, подобно на това на „Новичок“. Препаратът за отравяне е използван срещу бивши шпиони и критици на Путин, припомня „Ню Йорк Таймс“.

Секретното „подразделение 29 155“

Според Емилиян Гебрев въпросното „подразделение 29 155“ е оперирало из Европа дълго време преди да бъде идентифицирано. Западните разузнавателни агенции го осветлиха през 2019 г. Разследване на „Ню Йорк Таймс“ от същата година разкрива целта на елитния отряд. Неговите агенти са извършвали покушения на опоненти и врагове на Кремъл. Едно от тях е опитът за убийство на бившия руски шпионин Сергей Скрипал. Той бе отровен във Великобритания.

Мажат с отрова дръжките на колата му

Българските прокурори обвиниха трима офицери от „подразделение 29 155“ в отравянето на Гебрев през януари 2020 г. и издадоха заповеди за ареста им.  Прокуратурата публикува и видеозапис от охранителна камера. На него се вижда как един от нападателите намазва с отрова дръжките на вратите на автомобили, принадлежащи на търговеца на оръжия, на неговия син и на мениджъра на оръжейната фирма „Емко“. Возилата са били паркирани в гараж близо до офисите им в София.

Гебрев вини Кремъл и родни врагове за отравянето си

Гебрев се съмнява, че руските нападатели са действали сами. Той намеква, че дори и руснаците да са отговорни за отравянето му, те със сигурност са в сговор с неговите врагове и конкуренти в България.

„Ню Йорк таймс“ цитира бивш украински представител, пожелал анонимност. Според него през 2014 г. фирмата „Емко“ е подписала договор. Той е за доставка на артилерийски снаряди за украинските въоръжени сили. Малцина от българските врагове на Гебрев са знаели за сделката, която явно не им се е харесала.

Първо отрича, после признава

Гебрев не е склонен да обсъжда отношенията на компанията си с Украйна. Първоначално той казва, че е прекратил износа на всички боеприпаси за страната в началото на войната през 2014 г. Но в интервюто си от петък той признава, че „Емко“ е подписала договор с „упълномощени украински компании“ в края на 2014 г. Тоест след началото на войната. Гебрев настоява пред изданието, че оръжията, съхранявани в чешките депа, не са предназначени за Украйна. Бивш украински служител, пожеелал анонимност да обсъжда класифицирана военна информация, заявява, че „Eмко“ е подписала договор през 2014 г. за предоставяне на артилерийски боеприпаси за украинските военни.

Пратките били с етикети за Тайланд

„За да се попречи на русофилите в българското правителство да блокират пратките, боеприпасите били етикетирани, сякаш са предназначени за Тайланд“, разказва бившият украйнски чиновник. Гебрев обаче категорично отрича, че неговата компания е поставяла неправилен етикет на износа си. Според бившия украйнски служител руското правителство все пак е открило пратките на Гебрев и е притиснало българското правителство да ги прекрати.

Осигуряването на военна помощ на украинското правителство по всяко време от 2014 г. насам е игра с огъня,

допълва „Ню Йорк Таймс”.

Защото след като продемократичните протестиращи свалиха марионетното правителство на Кремъл в Украйна, руските специални части, носещи необозначени униформи, завзеха и анексираха полуостров Крим. Те също така предизвикаха сепаратистко въстание, което все още продължава в източните райони на страната. И както в повечето случаи, във взривоопасния конфликт има и българска следа. Отпечатъкът е на оръжейния магнат Емилиян Гербев.

„Емко“ излязоха с отворено писмо

От оръжейната компания „Емко“ изпратиха отворено писмо във връзка с публикацията на „Ню Йорк Таймс“. Ето какво гласи то:

Последните разкрития за терористичната дейност на агенти на руските специални служби на територията на Чехия през 2014 г. създадоха медийна среда, в която сред фактите се промъкват и всякакви предположения и неверни хипотези. Както заявихме в съобщенията си до медиите съответно от 19 и 20 април т.г., предположението, че има връзка между взривовете в Чехия и някакви търговски отношения на ЕМКО с Украйна се опровергава от наличните документи. Няма такава връзка. Досега е безспорно установено единствено това, че едни и същи агенти на едно и също подразделение на ГРУ, както се твърди в медиите – отряд 29 155, са били причастни към терористична дейност в Чехия през 2014 г., в България през 2015 и във Великобритания през 2018 г. Съществуват редица хипотези за причините и мотивите зад тази терористична дейност.

Случаят „българският Новичок“

Що се отнася до случая с т.нар. „Български Новичок“, а именно опита за покушение срещу 3-ма български граждани, разследването отдавна е на практика спряно от българската прокуратура, след многократни опити то да бъде заметено, насочено в други посоки или просто забравено. Обясненията за това тепърва предстоят.

„Ню Йрок Таймс“ внушават неистини за украинска връзка

В статия на в. „Ню Йорк Таймс“ от 24 април 2021 г. отново се правят внушения за възможна „украинска връзка“ около опита за убийство на тримата български граждани и взривовете в Чехия. Цитират се неназовани „украински“ източници, според които, цитат „за да се попречи на руски симпатизанти в българското правителство да блокират доставките (за Украйна), сандъците с муниции са били маркирани да изглеждат като че ли са предназначени за Тайланд“, край на цитата. Това твърдение не отговаря на истината.

„Емко“ кани „Ню Йрок Таймс“ в София да види документи

Във връзка с горното и с цел установяване на фактическата истина, журналистът Майкъл Шуърц е поканен лично да се запознае с цялата документация по случая.

Ползваме са от случая да напомним, че за пострадалите през 2018 г. от химическата атака в Солсбъри г-н Скрипал и неговата дъщеря не е известно да имат нещо общо с Украйна.

Добре би било да се напомни също, че и до днес не е известно дали са разследвани взривовете в България на 21 март и 15 април 2015, които също нямат нищо общо с „Емко“.“

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук