духовници
На снимката: папа Франциск

Папа Франциск е наредил на кардиналите да намалят заплатите си с 10% и е намалил заплатите на други духовници, работещи във Ватикана. Целта е да бъдат спасени работните места на редовите служители, тъй като пандемията от коронавирус е засегнала доходите на Светия престол.

Ватикана заяви в сряда, че Папата е издал указ за въвеждане на пропорционални съкращения, започващи на 1 април. Говорител на институцията каза, че служителите от по-ниско ниво няма да бъдат засегнати от съкращенията. Франсиск често е настоявал, че не иска да уволнява хора.

Смята се, че кардиналите, които работят във Ватикана и живеят там или в Рим, получават заплати от около 4000-5000 евро на месец.

Заплатите на други ръководители на отдели, предимно духовници, ще бъдат намалени между 3% и 8%. Разпоредбите ще се прилагат и за висшия персонал на други папски базилики освен Свети Петър във Ватикана.

Светият престол, централният административен орган на световната католическа църква, може да се наложи да използва резерви от 40 милиона евро за втора поредна година, тъй като пандемията от COVID-19 се отрази на финансовото състояния на църквата. Това заяви по-рано този месец висш икономически служител на Ватикана.

Тази година той очаква дефицит от около 50 млн. евро. Пандемията принуди Ватиканските музеи, традиционен източник на приходи, да затворят през по-голямата част от последните 15 месеца.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук