часовник

Смяната на времето побърква жените – води до проблеми със съня и нервите. Тези данни са станали известни след провеждането на онлайн анкета на ЕС за промяната на времето сред общо 4,6 милиона участници. Резултатите от проучването бяха оповестени от „Дойче Веле“.

Лятното часово време стартира този уикенд. Ритуалът по смяната на часовниковите стрелки с час назад доказано води до повишена нервност и лош сън на милиони представителки на нежния пол.

В неделя – 28 март, точно в 2 часа стрелките на часовника ще се придвижат с един час напред  и ще заемат позицията  на 3 часа. Така сметът започва лятното часово време.

 Три четвърти от Европа иска отмяна на лятното часово време

Повече от три четвърти от анкетираните представители на Европа  многократно са се оплаквали от промяната на времето. Те настояват това „издевателство“ да бъде премахнато. Гражданите на най-стария континент твърдят, че промяната на времето има лош ефект върху съня. Всеки втори анкетиран е признал, че сънят м се нарушава следващите не дни, а няколко седмици. Освен това проучването показва, че проблемите със съня са значително по-чести при жените, отколкото при мъжете.

Пандемията замрази спорната тема

В ЕС прекратяването на смяната на времето се обсъжда публично оот 2018 г. В момента обаче тази спорна тема е замразена.  Някои страни от Съюза са против премахването на зимното или лятното часово време. Сред тях е Португалия, държавата, която в момента е ротационен председател на ЕС, въпреки че е малко вероятно тази тема да бъде обсъдена до лятото.

EС не държи да има унифициран режим

ЕС няма компетенции да наложи унифициран режим на времето, стана ясно през 2018 г., когато темата бе предложена за обществен дебат. Съюзът може само да разхлаби съществуващите правила и да даде на страните възможност да изберат „лятно“ или „зимно“ време да използват според нуждите и желанията на собственити си поданици.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук