гарванлиев

Сформираната от Македонската радио и телевизия (МРТ) комисия за участието на Васил Гарванлиев в Евровизия реши, че той ще бъде представителят на РС Македония в конкурса.  Заключението им е, че процедурата за избор на участник в музикалния конкурс е спазена изцяло.

До разследването на комисията се стигна, след като изпълнителят си навлече гнева на много свои сънародници, тъй като в клипа на песента му „Here I stand” има изображение напомнящо на българския флаг. Гарванлиев беше обвинен, че фаворизира България, тъй като самият той има двойно гражданство – българско и македонско.

По-късно спотът от клипа бе свален и преработен (за да изчезне трикольорът), което показва, че работната група е реагирала незабавно и е предотвратила по-нататъшно подкопаване на доверието към МРТ, гласи официалното съобщение.

Въпреки това, Гарванлиев беше обвинен в провокация и национално предателство, а срещу участието му в Евровизия дори беше организирана онлайн петиция, подписана от хиляди македонци.

Скандалът добави напрежение в отношенията между София и Скопие. От българската партия ВМРО заявиха, че „ако Северна Македония оттегли Гарванлиев от Евровизия, другата година България ще го изпрати. Антибългарската вълна и омразата, които се изсипаха върху певеца с българско гражданство показват, че нашата неотстъпчивост за членството на страната в ЕС е напълно прачилна.“

Във връзка с втория спорен момент, свързан с изказването на Гарванлиев, че има двойно гражданство, работната група подчерта, че той е казал това в интервю, дадено преди повече от една година, което е станало публично достояние едва сега. Според действащите правила на Европейската мрежа за излъчване – EBU, обществената телевизия няма право да дискриминира никого на основание на верска, национална или друга принадлежност и има пълната свобода да определи за свой представител певец, независимо от неговото гражданство. „Практиката показва, че почти на всички конкурси на Евровизия има такива случаи”, се казва в позицията.

След решението в негова полза, в профила си във Фейсбук Васил Гарванлиев написа: „Ще се видим в Ротердам! Благодаря за любовта, подкрепата и позитивната енергия“, с което потвърди, че ще пътува до Нидерландия, която тази година е домакин на Евровизия.

Припомняме, че в края на миналата седмица Македонското радио и телевизия съобщи, че вътрешна комисия разглежда участието на страната в Ротердам, като се взимат предвид обществените нагласи (които са крайно негативни към Гарванлиев).

Членовете на комисията трябваше да анализират ситуацията от всички аспекти и да вземат окончателно решение относно участието му в конкурса.

Васил беше изпран да представя Македония на музикалния конкурс и през 2020, но тогава той беше отменен заради коронавируса. Последва нов конкурс за избор за Евровизия 2021 и Гарванлиев отново спечели.

През изминалите години РС Македония участва на Евровизия с изпълнители от различна етническа принадлежност като Калиопи /влахкиня/, Тияна Дапчевич /сръбкиня/, Адриян Гаджа /албанец/, Есма Реджепова /ромка/, но никога не е имало „патриотична“ истерия срещу тях.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук