папа Франциск
на снимката: папа Франциск

Папа Франциск дари 500 000 евро в помощ на приемането на мигранти в Мексико.

Дарението е предадено на 16 приемни центъра за мигранти, влезли в Мексико от Хондурас, Салвадор и Гватемала с надеждата да отидат в Съединените щати, които затвориха границата.

По данни на католически благотворителни организации миналата година в Мексико са пристигнали около 75 000 мигранти.

Църквата помага за настаняването им и осигуряването на вещи от първа необходимост.

Папа Франциск неведнъж е отправял призиви да се помага на мигрантите и да не се издигат стени пред тях и критикува политици, които призовават за омраза към мигрантите.

Междувременно Националният миграционен институт на Мексико депортира повече от 100 граждани на Хондурас, между които 63 непълнолетни.

Според института 104 жители на Хондурас са били депортирани в родината си със самолет от мексиканския щат Веракрус поради нарушения на правилата за престой в страната.

Каравани на мигранти от Централна Америка, към които се присъединяват и граждани на други страни, започнаха да се придвижват към САЩ през Мексико от миналата есен.

Според доклад на ръководителя на Националния миграционен институт на Мексико Т. Г. Лопес, оповестен на 23 април, през последните 30 дни около 15 хиляди души са депортирани от Мексико обратно в страни от Централна Америка.

Американският президент Доналд Тръмп вече обяви, че САЩ ще бъдат принудени да затворят част от границата с Мексико и да мобилизират военните, ако южната им съседка не спре потока от мигранти.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук