Володимир Зеленски
на снимката: Володимир Зеленски

Новоизбраният украински президент Володимир Зеленски заяви, че е готов да обсъди нови условия в отношенията между Украйна и Русия.

По-специално, той отбеляза, че украинската страна е готова за обсъждане по въпроса за взаимния обмен на граждани на принципа „всички за всички“.

Той също така изрази надежда, че на среща в „нормандски формат“ Русия ще демонстрира „готовност за де-ескалация на напрежението“.

В същото време новоизбраният президент реагира на решението на Русия да издаде паспорти на граждани на Украйна по опростена схема като заяви, че е малко вероятно много украинци да поискат това.

Той също така подчерта, че Украйна ще защити и предостави убежище и украинско гражданство на всеки , „който е готов да се бори за свобода.“

По-рано президентът на Русия Владимир Путин заяви, че би обсъдил със Зеленски изпълнението на споразуменията в Минск и за решението на конфликта в Донбас.

Путин подчерта, че Москва е готова за пълно възстановяване на отношенията с Киев, но всичко ще зависи от политиката на новите украинските власти.

В същото време от централата на Зеленски заявиха, че руските предложения за Донбас могат да донесат мир в региона.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!