папа Франциск
На снимката: папа Франциск на летището

Самолетът на папа Франциск кацна на летище София, започна неговото официално посещение в България. Той пристигна по-рано от предвиденото и бе посрещнат на летището от министър-председателя Бойко Борисов, който по-рано заяви, че визитата на папата е голяма чест за страната ни.

Българският премиер първи приветства Светия отец с добре дошъл у нас, а четири деца в народни носии му подариха цветя. Министър-председателят и папа Франциск предстои да проведат среща, на която се очаква да бъде обсъдено доброто състояние на установените отношения и диалог между България и Светия престол, както и тяхното активизиране през последните години.

папа Франциск

Първите думи на Франциск на наша земя бяха поздравление към България. Той заяви, че се радва да бъде на посещение в България и Македония.

„Благодаря Ви, че ме поканихте. Аз се моля за мир и всички ние се молим за мир, защото войната е нещо много, много грозно и лошо“ – каза Негово Светейшество папа Франциск в началото на срещата си с министър-председателя Бойко Борисов.

Папата е посрещнат с държавни почести в присъствието на премиера Бойко Борисов и гвардейците.

„Папа Франицск поздрави България за успешното европредседателство, което е било с акцент Западните Балкани – съобщи министър-председателят Бойко Борисов след посрещането на Светия отец на летище София – Това е голяма реклама за България, цял свят ще види това посещение. През октомври се разбрахме за това посещение и то се осъществи за около 6 месеца. Благодарих му, че удържа на думата си и дойде у нас. Неговите молитви за мир са всеизвестни и изключително важни. Поощри това, което правим с магистралите и мостовете. Магистралите и мостовете са свързващото, което определя и мира също.“

папа Франциск

Премиерът е благодарил на папата, че всяка година българска делегация, включително с владика от нашия Синод, е на 24 май в Рим по случай празника на Светите братя Кирил и Методий.

„Светите братя също са направили много за мира, по тази причина един от нашите подаръци е икона със Светите братя Кирил и Методий“, каза Борисов.

папа Франциск

След срещата на летището кортежът на папа Франциск пристигна пред президентството. Главата на Римокатолическата църква бе посрещнат лично от президента Румен Радев. Започна официалната церемония по посрещането. Прозвучаха химните на България и Ватикан.

папа Франциск

След това двамата влязоха в Президентството. Държавният глава ще подари на папа Франциск оригинално, ръчно изработено разпятие с резбовани флорални мотиви, които се вплитат като детайли в централна част на българския възрожденски иконостас.

„Вашето посещение е свидетелство за обичта ви към българския народ и вярата в България, за изграждането на един по-мирен, по-справедлив и по-човечен свят – заяви президентът Румен Радев в приветственото си слово към Негово светейшество папа Франциск – Ваше Светейшество, днес с най-топли чувства ви посреща един открит и добросърдечен народ. Народът на една от най-старите християнски държави, приел христовата вяра преди 12 века. Народ, преодолял всички предизвикателства, превратности и изпитания благодарение на своите морални и духовни добродетели на църквата и кирилицата, на вярата и знанието“, заяви държавният глава.

В словото си той заяви, че българският народ „знае цената на мира“, а според него той е траен единствено когато тържествуват „хуманизмът и толерантността“ между различните религии, етноси и народи.

„Българското общество не търпи расизъм и ксенофобия. Само на метри от тук съжителстват мирно, от векове, православен храм, джамия, католическа църква и синагога – каза още президентът Румен Радев – …Ваше Светейшество, вашето посещение в България е едно от най-значимите събития в нашата нова история. То е още по-силно, защото ние споделяме общи грижи и тревоги – грижите за опазването на мира и тревогите за живота на милиони човешки същества“, заяви в словото си президентът.

папа Франциск

„Радвам се, че се намирам в България – място за срещи на множество култури и цивилизации, мост между Източна и Южна Европа, отворена врата към Близкия Изток. Това е земя с древни християнски корени, които подхранват призванието, благоприятстващо срещата, както в региона, така и в международната общност. Тук на многообразието, уважавайки специфичните особености, се гледа като на възможност и богатство, а не като причина за конфликт.

Сърдечно поздравявам властите на Републиката и им благодаря за поканата, отправена към мен, да посетят България. Благодаря на Г-н Президента за любезните слова, които ми отправи, приветствайки ме на този исторически площад, който носи името на държавника Атанас Буров, който понесе жестокостта на един режим, който не можеше да приеме свободата на мисълта.

Отправям с уважение моя поздрав към Негово Светейшество Патриарх Неофит, с когото ще се срещна след малко, както и към митрополитите и епископите от Светия Синод и към всички верни на Българската Православна Църква. Изпращам сърдечен поздрав на Епископите, свещениците, монасите и монахините и на всички членове на Католическата Църква, за които идвам, за да ги утвърдя във вярата и да ги насърча в ежедневния им път на живота и християнското свидетелство“ – заяви Светият отец в речта си пред президента Радев.

папа Франциск

След това Негово светейшество Българският патриарх Неофит, заедно с членове на Светия Синод, приеха папа Франциск в Синодалната палата. По-рано от БПЦ обявиха, че поканата за гостуването на главата на Римокатолическата църква е по покана на държавните власти.

„Посещение на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” е възможно, но бихме искали да подчертаем, че каквато и да е форма на отслужване на общо богослужебно или молитвено последование, както и поставянето на богослужебни одежди, за нас е неприемливо, тъй като Светите Канони не допускат това“, изрично подчертаха от Светия Синод.

Тази позиция на Българската православна църква е свързана с разделението между католици и православни, което има много дълбоки корени отпреди повече от 10 века – през 1054 г.След края на срещата западно- и средноевропейският митрополит Антоний придружи папа Франциск до храм-паметника „Свети Александър Невски“.

След като се помоли в храма, папа Франциск произнесе неделната молитва „Царица небесна“ на площада пред него. Там беше изнесена иконата на Месемврийската Богородица, която е била любима на „българския папа“ Анджело Ронкали, който над 10 години от 1924 до 1935 г. е бил посланик на Ватикана у нас.

Молитва „Царица небесна“ беше първото събитие от официалната визита на папа Франциск, което беше наблюдавано от обикновените граждани. Всяка седмица тя се проследява и от над 100 милиона католици в цял свят. Молитвата светия отец завърши с топли думи към домакините.

„Намираме се близо до раннохристиянската църква „Света София“ и до Патриаршеския храм „Свети Александър Невски“, където преди това се молих в спомена на свети свети Кирил и Методий, евангелизатори на славянските народи. В желанието да демонстрирам уважение и обич към тази почитаема Българска православна църква, имах радостта да поздравя и прегърна преди малко моя брат Негово Светейшество Неофит Патриарх, както и Митрополитите от Светия Синод.

Сега се обръщаме към Блажената Дева Мария, Царица на Небето и Земята, да се застъпва пред възкръсналия Господ, за да дари на тази обична земя винаги необходимия импулс да бъде земя на срещи, в която, отвъд културните, религиозни или етнически различия, да продължите да се признавате и уважавате взаимно като деца на един и същ Баща. Нашият призив се изразява с раннохристиянската молитва Царице Небесна. Ще го направим тук, в София, пред иконата на Богородица от Несебър-Врата небесна, толкова скъпа на моя предшественик свети Йоан XXIII, който започнал да я почита тук, в България, и я е носил със себе си до смъртта си“, завършва молитвата.

Папата е придружен от внушителна делегация от 35 високопоставени прелати. Главата на Римокатолическата църква е у нас по покана на българските държавни мъже – президента и премиера на страната. По този тази визита се отличава от посещението на папа Йоан Павел Втори, който беше у нас преди около 20 години по покана на тогавашния патриарх Максим и БПЦ.

Визитата на папа Франциск ще продължи два дни. Днес той е в София, където ще разговаря с първите мъже на страната, а по-късно ще бъде приет и от патриарх Неофит. От нашата столица се очаква папа Франциск да отправи сериозни послания за мир.

Светият отец утре ще посети град Раковски, където ще има голяма католическа общност. Той ще отслужи меса.

На 7 май папа Франциск ще посети Македония.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!