духовници
На снимката: папа Франциск

В писмо, публикувано в четвъртък, папа Франциск предупреди, че времето за спасяване на планетата „изтича“, и изрази съжаление за отсъствието си от преговорите за климата в Глазгоу.

В писмото до католиците в Шотландия той посочва, че срещата на върха е „предназначена да разгледа един от най-големите морални въпроси на нашето време: опазването на Божието творение“.

„Времето изтича; този случай не бива да се пропилява, за да не се наложи да се изправим пред Божия съд за това, че не сме били верни настойници на света, който Той е поверил на нашите грижи“, пише Франциск.

В писмото с дата вторник, но публикувано от Ватикана в четвъртък, понтификът казва, че се е надявал да вземе участие в преговорите за климата COP26, които се провеждат в Глазгоу.

Но „съжалявам, че това не се оказа възможно“.

84-годишният папа е отявлен защитник на околната среда и е наричал изменението на климата „безпрецедентна заплаха“, изискваща спешни действия.

Кризисната среща на върха COP26 – на която преговарящите се борят за начини за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5-2 градуса по Целзий в сравнение с прединдустриалните нива – приключва в петък.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук