БСП, Корнелия Нинова

2021г. е по-различна от останалите. За първи път българският избирател гласува три пъти на парламентарни и едни път на президентски избори в рамките на осем месеца. Това даде огромно поле за изява на партиите, които цели три пъти излагаха вижданията си за управление на изпадналата в политическа криза държава.

Освен стандартните социалистическите искания на БСП по време и на трите предизборни кампании, за всяка от тях Корнелия Нинова вкарваше и няколко проруски нишки, които угодно забравяше за следващите избори.

Преди първите за годината парламентарни избори през април, тя разпалено настояваше за одобряване на руските ваксини „Спутник“, които не само, че не са одобрени от Европейската агенция за лекарства, но и самите руснаци не си ги харесват достатъчно, за да се ваксинират с тях. Процентът на напълно ваксинирани в Русия е под 40%. Тогава Нинова пропусна да съобщи пред българските избиратели, дали тя самата, и членовете на нейната партия, щяха да се ваксинират с руската ваксина, ако беше одобрена.

По време на предизборната кампания за вторите парламентарни избори през юли, лидерът на БСП извади пресоления труп на Истанбулската конвенция. Спорният документ беше фиксидея на проруските агенти, а основната им цел беше, чрез атакуването й, да се противопоставят на Европа. Това се оказа безсмислено, защото възможността за спекулации по темата беше прекратена от Конституционния съд още през 2018 година.

На третите избори през ноември, Нинова реши да призове отново призрака на АЕЦ „Белене“. Тази посткомунистическа мечта на социалистите ще струва на българския данъкоплатец 20 милиарда лева, които са напълно излишни, защото дори в момента България произвежда достатъчно електричество и енергия и за вътрешния пазар, и за износ. Проектът няма как да бъде завършен без намесата на Москва, а това засилва енергийната зависимост на България от Русия.

Интересно е да се запитаме дали Корнелия Нинова и социалистите сериозно са се замисляли по тези теми, или това са просто трикове за втвърдяване на застарелия комунистически електорат на БСП.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!