папата
на снимката: папа Франциск

Папа Франциск започна 4-дневната си визита в Прибалтика, съобщава АФП. Първата спирка от обиколката на Светия отец е Литва, където той ще почете жертвите на нацисткия режим и на руската окупация в момент, в който католическата църква се опитва да се отърси от скандала със сексуалните посегателства на свещеници над деца.

Главата на Римо-Католическата църква ще посети Латвия в понеделник и Естония – във вторник, в момент в който трите балтийски държави отбелязват 100-годишната от своята независимост.

Скандалът със сексуалните посегателства в църквата и прикриването на престъпленията на свещениците се разрасна и обхвана Австралия, Европа, Северна и Южна Америка. Обвиненията в прикриване на престъпленията на свещениците накърниха дълбоко имиджа на духовенството по целия свят и Римо-Католическата църква определи случилото се като „нашият собствен 11 септември”.

В петък папа Франциск прие оставките на още двама архиепископи от Чили, които се разследват за над 100 случая на сексуални посегателства от духовенството.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук