папа Франциск
На снимката: папа Франциск

Днес в традиционното си послание „Към града и към света“ /“Urbi et orbi“/ папа Франциск отправи коледните си благопожелания, в които основното послание бе за братство между хората с различна вяра, раса и идеи. Светият отец призова света да остави настрана „пристрастните интереси“, за да се намери политическо решение на войните в Сирия и Йемен и на кризите в Украйна и на Корейския полуостров, предадоха световните агенции.

Пред десетки хиляди миряни, събрани на площад „Св. Петър“, Светият отец каза, че всеобщото послание на Коледа е, че „Бог е добър баща и всички сме братя и сестри“.
По думите му без братство „дори най-добрите ни планове и проекти рискуват да бъдат бездушни и празни“.

Папата не вижда в различията повод за разделяне, а за допълване:

„Нашите различия не са вредни или опасни, а са източник на изобилие“ – каза той.

Папа Франциск отправи думи на съпричастност към преследваните християнски малцинства и на населението, което е жертва на „идеологически, културни и икономически форми на колонизация“ или на което не достига храна или достъп до здравеопазване и образование. Той изрази и надежда, че израелците и палестинците ще възобновят диалога и като поемат по пътя на мира, ще сложат край на седемдесетгодишния конфликт, а сирийските бежанци ще се върнат по домовете си. Светият отец призова също за социална хармония в Никарагуа и Венецуела – държави, измъчени от вътрешнополитически конфронтации.

Речта на папата мина при засилени мерки за сигурност около Ватикана. В подстъпите към мястото на събитието бяха разположении военни джипове, а туристите и багажът им бяха проверявани с детектори.

Смята се, че посланието „Към града и към света“ има чудодейната сила да даде опрощаване на греховете на тези, които присъстват лично на церемонията или я следят от разстояние по радиото и телевизията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!