Само едно от петтте най-скъпи и предлагани на пазара овчи сирена съдържа само овче мляко, останалите са произведени със смес от овче и краве. Това съобщават от „Сдружение за достъпна и качествена храна“.
След проведен тест в акредитирана международна лаборатория направени и финансирани по поръчка на „Сдружение за достъпна и качествена храна“ беше установено, че само едно от 5-те най-скъпи и
най-популярни на пазара овчи сирена
наистина съдържат само овче мляко, останалото се смес- овче с краве мляко.
Това със сигурност въвежда в заблуда българските потребители, които заплащат за този продукт една от най-високите цени в сектора и очакват да получат продукт изцяло от овче мляко. Констатираното нарушение представлява и фрапантно нарушение на конкурентното право, защото към настоящия момент 1 литър от тази суровина е три пъти по-скъп от кравето мляко с което се размесва. Тоест реномираните производители на овче сирена получават в пъти по-ниска като себестойност продукция. Част от
потребителите купуват именно овчето сирене поради алергии
или по лекарско предписание и наличието на други видове мляко може да доведе до здравословни проблеми.
Още в края на миналата година след проведена от Сдружението кръгла маса на тема “Качествени ли са българските млечни продукти ” експерти от ЗДКХ препоръчаха на организациите на бранша да си направят
отраслов стандарт, който доброволно да бъде спазван.
Все още очакваме да разберем, дали има съдържание на немлечни мазнини в изследваните пет овчи сирена.
Сдружението припомня, че използването им не е забранено. Даже е задължително наличието им в храните да бъде изрично изписано на етикетите им и потребителите да бъдат информирани надлежно.
“Тeзи крайно тревожни резултати хвърлят петно върху репутацията на българското овче бяло саламурено сирене, което в началото на на 2023 г се нареди на 19-о място в света според класацията на Taste Atlas”, смята Андрей Велчев, Председател на УС на Сдружението за достъпна и качествена храна .
Според нея най-хубавото сирене в света е Пармиджано, а на 19-то място е именно родното овче бяло саламурено сирене. То се характеризира с нежна, влажна и ронлива текстура и свеж вкус. Освен в България сиренето е много популярно в Македония, Румъния, Албания и Гърция.
В момента нормативната уредба не разрешава публикуването на имената на компании – извършители като дава право на Агенцията по храните да разгласи име на компания, единствено в случай че създадената от нея храна заплашва живота на потребителите.
Още вътрешнополитически новини – четете тук