Пригожин
Пригожин

Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) се придвижиха край Бахмут с още между 150 и 1700 метра на различните участъци, съобщи днес говорителят на Източната групировка войски Серхий Череватий.

В хода на боевете нашите подразделения, независимо че нямат преимущество в личен състав, снаряди и техника, продължават да се придвижват напред по фланговете“, заяви той.

Думите на представителя на ВСУ частично подтвърди и шефът на наемническата групировка „Вагнер“ Евгений Пригожин.

За съжаление, подразделенията на Министерството на отбраната (на Русия, б.р.) се изтеглиха на 570 метра на север от Бахмут, оголвайки нашите флангове. Обръщам се към висшето ръководство публично, защото моите писма явно никой не ги чете. Имам молба към вас: Валерий Василиевич [Герасимов], Сергей Кужугетович [Шойгу], моля, не предавайте фланговете, не напускайте село Сако и Ванцети! Още няколко дни се дръжте, както можете, направете всичко, което зависи от вас, за да не се разсипят фланговете!“, примоли се Пригожин в директно аудиообръщение в телеграм-канала си.

Късно снощи той твърдеше, че неговите наемници са се придвижили на 260 метра напред в Бахмут. „Под контрола на противника останаха 1,28 кв. км. – изчисли до метър Пригожин. – Противникът оказва ожесточена съпротива, боевете вървят за всяка къща, за всяка улица, за всеки вход, за всеки квадратен метър територия“, каза той. Припомняме, че руската захватническа армия се опитва да превземе 70-хилядния преди войната Бахмут вече 9 месеца.

Командването на т.нар. ДНР, окупирали още през 2014 г. части от Донецка област, също се заричат, че скоро ще превземат Бахмут, но не се наемат да обещаят в какъв срок. „Дата засега не можем да уточним, твърде много фактори има“, каза пред ТАСС гаулайтера на ДНР Денис Пушилин. Пригожин беше обещал Бахмут да бъде превзет преди 9 май, а още по-предишното му обещание беше за края на март.

В момента руските сили контролират почти 90% от застроената територия на града. Обстановката е напрегната и боевете са тежки. ВСУ държи западните покрайнини и възвишенията в посока градчето Часив Яр. Пътят между Бахмут и Часив Яр също е под контрола на украинците и това им позволява да снабдяват защитниците с муниции и подкрепления, както и да нанасят ефективни артилерийски удари по настъпващите руски сили.

Американският институт за изследване на войната (ISW) отбеляза в нощната си сводка, че украинските контраатаки са само локални, но въпреки това руските войски вече започват да губят инициативата в боевете.

Всичко за войната в Украйна – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук