Урсула фон дер Лайен, европейската комисия

Европейската комисия одобри милиарди еврофондове за икономическото възстановяване на Полша от COVID-19. Парите обаче няма да потекат, докато Варшава не направи реформи в съдебната система, съобщи изпълнителният орган на ЕС, предаде „Ройтерс“.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен днес пътува до Варшава, за да обяви сделката, според която Полша ще получи 23,9 милиарда евро безвъзмездни средства и 11,5 милиарда евро заеми за няколко години.

Европейската комисия вчера даде положителна оценка на Плана за възстановяване и устойчивост на Полша, се казва в изявление на Комисията.

Комисията казва още, че планът включва важни стъпки, свързани с важни аспекти на независимостта на съдебната власт. Тези стъпки трябва да бъдат въведени, за да бъде планът за възстановяване ефективен.

„Полша трябва да демонстрира, че тези стъпки са изпълнени, преди да може да бъде извършено каквото и да било изплащане“, се казва в изявлението на Комисията.

Ако следваме логиката на действията на Европейската комисия за плана на Полша, би следвало и България да получи парите по плана чак след провеждане на съдебна реформа. Препоръките на европейските институции по отношение необходимите реформи в правосъдието у нас са главно в областта на настоящата безотчетност на главния прокурор.

В последните дни българският премиер Кирил Петков говори за необходимостта от извършване на 22 реформи, ако искаме да получим средства по Плана за възстановяване и устойчивост.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук