Правителството отпуска три пъти повече пари за униформи на полицаите. От обещаните 10 милиона в понеделник на Националното съвещание на МВР, днес на правителственото заседание те са 30 млн. лв.

„Тук искам да кажа, че близо 30 милиона отиват и за облекло на полицаите, защото през годините така се е получило, че летни униформи не са им раздавани. Тези, които са цивилни, са си получавали парите за дрехи, за да си купуват цивилни дрехи, униформените не са получили униформи. Само че в закона пише, че униформата се предоставя от държавата. Ние вчера внесохме, двете парламентарни групи – на „Обединените патриоти“ и на ГЕРБ, промяна в закона. В петък са ни обещали колегите от парламента, че ще го гледат и на първо, и на второ четене. И в момента, в който законът позволи, съответно близо 30 милиона ще дадем на МВР, за да им се изплатят за стария период парите за лятно облекло, защото зимното е готово, но то ще е нужно наесен“, става ясно от думите на Борисов от публикуваната стенограма от заседанието на кабинета.

Вчера групата на ГЕРБ в парламента внесе спешни промени в Закона за МВР, които предвиждат полицаите да получат пари „на ръка” за униформи. Служителите на МВР, които е следвало да получават униформено облекло, но такова не им е било осигурено, ще вземат левовата равностойност.

Така служителите на реда ще получат като добавка към заплатите си парите за униформено облекло. За края на седмицата са насрочени преговори между синдиката на полицаите и ръководството на МВР.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!