Шарли Ебдо

 Франция отбеляза 3 години от нападението срещу редакцията на вестника „Шарли Ебдо“. В столицата се проведе възпоменателна церемония в памет на 12-те жертви. Френският президент Еманюел Макрон, първата дама Бриджит и редица официални лица присъстваха на събитието. Стотици граждани също дойдоха да сведат глави в памет на загиналите.

На 7 януари 2015г. маскирани мъже откриха стрелба в редакцията на изданието. Отговорност за атаката тогава пое „Ал Кайда“. Двамата братя Саид и Шериф Куаши убиват осем души от работещите за вестника, както и други в близост до сградата на редакцията. Разигралата се трагедия остави общо 12 души убити и беше последвана от вълна на насилие през следващите месеци, завършила с атаките от 13 ноември 2015г., при които загинаха 130 души.

„Шарли Ебдо” е ежеседмично сатирично издание, в което преобладават карикатурите. В списанието се публикуват и журналистически разследвания, които основно засягат теми като екстремизма и исляма. Атентатът през 2015-г.  не е първото нападение срещу редакцията. 4 години по-рано сградата е подпалена с коктейли Молотов. След жестокия акт излиза „броят на оцелелите“, на чиято корица стои карикатура на пророка Мохамед, който отронва сълза, държи плакат „Аз съм Шарли“, а заглавието е „Всичко е простено“.

Нападението породи дискусии относно свободата на словото и безопасността на журналистите по света. Именно фразата Аз съм Шарли се превърна и в един от символите на борбата срещу тероризма.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук