Народните избраници масово се съобразиха с мотивите на ветото на президента Румен Радев и гласуваха против текстовете от Закона за приватизацията и следприватизационен контрол, станали популярни като „поправката „Домусчиев“, които държавният глава върна за повторно разглеждане. В президентските мотиви се посочва, че така направените промени ще доведат до преразглеждане на вече сключени приватизационни договори в ущърб на държавата и обществото.

Законът за приватизация и следприватизационен контрол не събра необходимото мнозинство в Народното събрание, като „за“ не гласува никой, „против“ – 185 и „въздържали се“ – 2.

Спорните изменения в закона бяха направени на 18 юли т. г., а конкретен повод за общественото недоволство стана текст, предвиждащ специфични задължения за едно приватизирано дружество да бъдат вменявани за не повече от 5 години. Според много от анализаторите така се спестява на Кирил Домусчиев дълг от 58 млн. лева, които той трябва да плати на държавата по силата на съдебно решение.

Новите текстове доведоха и до политически трусове в управляващото мнозинство. НФСБ, една от партиите в „Обединени патриоти“ и коалиционен партньор в управлението, разкритикува управляващите от ГЕРБ заради нормативните промени, които определи като лобистки.

„Удовлетворени сме от факта, че голяма част от мотивите на ветото съвпадат изцяло с изложените от нас аргументи в пленарна зала при приемането на посочените норми“, заяви народният представител от НФСБ Борис Ячев по време на дебатите.

От партията са удовлетворени и от бързата реакция на държавния глава и намират за правилно и отговорно решението на коалиционните си партньори от ГЕРБ да променят позицията си, което да доведе до отпадането от законопроекта на спорните два параграфа.

„От НФСБ ще продължим линията на поведение в българския парламент за сериозно отстояване на обществения интерес при приемането на законопроекти, независимо от кого са предложени в пленарна зала“, увери Ячев.

Действията на президента бяха приветствани и от „БСП за България“.

„Тези параграфи категорично и крещящо противоречат на обществения интерес“, заяви Румен Гечев.

Според него направените спорни промени не са целели облагодетелстването само на една фирма, а и на десетки други, с което е възможно на българската икономика да бъдат нанесени щети за стотици милиони левове.

„Тези фирми са купили активите по занижени цени. Сега вносителите на проектозакона, който основателно връща президента, искат да направят втори подарък – да не правят допълнителни инвестиции, да не запазват работни места, да не правят технологични обновления“, каза още Гечев.

Партиите от управляващото мнозинство също се съобразиха с мотивите на наложеното вето с аргумента, че така ще отпаднат всички съмнения за лобизъм в полза на една или друга страна.

От своя страна лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обвини БСП в това, че „хваща вълната“, за да получи по-голяма обществена подкрепа.

„Знаем, че сте с приповдигнато настроение заради предстоящото ви мероприятие на Бузлуджа. Отидете, направете си вашето викане, говорено и оплюване на политическия опонент. Това не е политика. Това не е алтернатива“, смята той.

Цветанов коментира, че политически сили, разположени в дясната част на залата в парламента, не са участвали в приватизацията и приемането на законодателство в годините на преход.

„Първият Закон за приватизацията беше приет 1992 година. Сега действащият закон е приет 2002 година. ПП ГЕРБ влезе е българския парламент 2009 година“, припомни той.

В рамките на дебатите изказване направи и лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Събитията от последните дни, свързани с Закона за приватизацията и следприватизационен контрол, са най-ярък пример за три неща – власт и пари са сраснали в едно, власт и интереси са сраснали в едно и в България има прослойка, която си купува политици, независимо от кои цветове и независимо по кое време“, смята Нинова.

Според нея това е модел, оформен от грешки, натрупани през последните 29 години преход, а днешната дискусия е само един от примерите за него. По думите й Корупцията се е превърна в „норма, правило и закон, написани от вас“. Нинова се обърна към управляващото мнозинство и призова този парламент да се разпусне.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук