Парламентът гласува на първо четене промените в Закона за пътищата, свързани с изграждането и функционирането на ТОЛ-системата. Детайлите относно условията и реда за изграждане и функциониране на системата и за различните варианти за таксуване ще бъдат доразвити в подзаконовата нормативна уредба, която е предвидена в законопроекта.

ТОЛ-системата предвижда събиране на такси за ползване на платената пътна мрежа на база на изминато разстояние за превозни средства с обща технически допустима максимална маса над 3,5 тона. Законът регламентира и въвеждането на електронна винетка – такса на база време за леки автомобили с обща допустима маса до 3,5 тона.

БСП и ДПС изразиха принципна подкрепа за въвеждането на системата, но обявиха, че ще се въздържат при гласуването.

От БСП разкритикуваха финансовите параметри на законопроекта.

„Какви ще са приходите? Как ще са направени те във времето? Какви ще бъдат разходите? Тепърва банката щяла да направи тази оценка. Ама така не се внася закон – без една запетайка по отношение на финансовите параметри“, обърна се народният представител Филип Попов към управляващите.

Опозицията изрази недоволство и от отсъствието на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и призова той да присъства в пленарна зала по време на дебатите.

„На важния законопроект, на който се обсъжда рамката, министърът отсъства. Какво казва той февруари месец на въпроса, който сме задали към нето. Той казва, че в първите 7 месеца от подписания договор за ТОЛ-системата са предвидени основно за проектиране и изграждане, за доставяне на необходимото оборудване и всички останали компоненти на системата, както и на провеждане на първоначалните тестове в отделните ѝ компоненти. Първите 7 месеца минаха и нищо от това не се случи“, заяви Жельо Бойчев.

В законопроекта е предвидено Агенция „Пътна инфраструктура“ да сключва договори с търговци, които желаят да извършват дейност по събиране на вземания за такси за ползване на платената пътна мрежа, а условията, на които следва да отговарят ще бъдат предварително обявени.

За първи път е предвидено и въвеждането на „уикенд“ електронна винетка. Тя ще бъде валидна от 12.00 часа в петък до 13.59 часа в неделя. Нейната цена трябва да бъде по-ниска от тази на седмичната винетка, но точната ѝ стойност предстои да бъде изчислена от експертите.

За управлението и контрола на системата е предвидено в агенцията да се създаде ново структурно звено – „Национално ТОЛ-управление“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук