Народно Събрание, парламентът

След месеци на междупартийни разправии и популистки декларации на тема партийни субсидии, повечето парламентарно представени партии се обидиниха около едно доста козметично намаление на партийната субсидия, което бе предложено от опозицията. Сагата приключи с неочакван край, след като първоначално бе отхвърлено както предложението на управляващите за 1 лев партийна субсидия, така и това на БСП за 8 лева, което накрая все пак мина след допълнителни консултации и повторно гласуване. Депутатите решиха партийната субсидия за 2020 г. да бъде 8 лв. на действително получен глас. Остава обаче и възможността партиите да бъдат финансирани от бизнеса.

„За“ гласуваха 182 народни представители, „против“ – 1 и „въздържали се“ – 1, с което предложението бе прието.

„Не сме отричали необходимостта от партийни субсидии, но не и когато става въпрос за изнудване. С колегите от „Обединени патриоти“ потигнахме съгласие да влезем в пленарна зала и отново да дискутираме субсидията, като те настояха да се подкрепи предложението на БСП. За нас е приоритет следващата година да има устойчив и предвидим бюджет. С колегите от ОП ще предложим решение в оставащия дебат в залата. Колегите от ОП настояват да подкрепят предложението на БСП“ – съобщи министърът на финансите Владислав Горанов след среща с Менда Стоянова и преди последното гласуване, с което даде индикация какво ще се случи.

От ДПС не участваха в гласуването, тъй като напуснаха пленарна зала преди гласуването. Днес лъсна задкулисното съглашателство на ГЕРБ и БСП, каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в коментар на случващото се.

Той припомни пред медиите, че днес сутринта от партията му са призовали да наблюдават гласуването на чл. 64 от Закона за държавния бюджет, където са партийните субсидии.

„Защото ние предполагахме и до нас достигна такава информация, че БСП и ГЕРБ са влезли в задкулисно съглашателство за субсидиите против демокрацията плурализма. Размер на субсидията, която е достатъчна само за големите партии ГЕРБ и БСП и не е достатъчна за по-малките партии. Видя се популизмът и на ГЕРБ и на БСП – каза той – От БСП днес твърдяха, че аз съм лъгал, не знам кой лъже. Фактите мисля, че говорят точно обратното на това, което твърди г-жа Нинова. Явно тя лъже. ГЕРБ твърдяха, че няма такива съглашателства, обаче и те нарушиха правилника за организацията и дейността на Народното събрание. Явно и те лъжат. Явно популизмът, лицемерието в политиката е много по-важно от правилата.“

Формално за около час, докато течаха консултациите между двете гласувания,  партиите останаха без субсидии за догодина. Опасението, че ситуацията може да стане перманента очевидно изигра своята роля и след консултациите огромната част от народните представители приеха компромисните 8 лева на глас.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!