Окончателно парламентът прие промените в Закона за ДАНС.

С тях се актуализира списъкът на престъпленията, заради които ще се предоставят и обработват резервационните данни на пътници и на екипажа на въздухоплавателните средства. Авиокомпаниите ще трябва да съхраняват данните за срок от 5 години.

Целта на промените е да се създадат по-големи гаранции за защита на националната сигурност и за да се изпълни европейска директива.

Между 3 000 и 8 000 лева е глобата за въздушен превозвач, който не предостави или даде неточни данни според изискванията на Закона.

Спор в пленарна зала предизвика разширяване функциите на ДАНС чрез даване на правомощия да организира и осъществява комуникацията на страната със задграничните й представителства.

Единствено за Държавна агенция „Разузнаване“ се прави изключение.

От БСП поискаха към изключението да се включи и Служба „Военна информация“, но предложението бе отхвърлено, тъй като не е направено в срок между първо и второ четене. Славчо Велков се възмути и попита от парламентарната трибуна.

„Кои са тези тайнствени служители в задграничните представителства, на какви щатове ще бъдат и на коя служба. Ако не може да ми отговорите, няма как да гласуваме”, каза Велков.

Според председателя на Комисията за контрол над службите за сигурност Димитър Лазаров някой желае сериозните въпроси да се обсъждат в духа на шеги и закачки.

„В комисии могат да се правят такива предложения. Могат да се поставят въпроси и да се получават отговори, а не в зала, където вече е късно”, каза Лазаров.

Облекчаване на процедурата по преминаване в ДАНС на служители на МВР и други служби за сигурност накара депутатът от левицата Филип Попов да предупреди, че по този начин Агенцията се натоварва с нови отговорности, а всички останали служби за сигурност се „обезкървяват”.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!