Мая Манолова
на снимката: Омбудманът Мая Манолова

Националния съвет за интеграция на хората с увреждания във вторник стана арена на разгорещени емоции. Там беше представен проектозаконът за личната помощ на омбудсмана Мая Манолова, който беше отхвърлен от представителните организации на хората с увреждания. Това предизвика недоволството на Манолова, както и за самите родители.

След като Законопроектът не беше одобрен Манолова на висок тон отправи реплики към председателя на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов. Той от своя страна отвърна:

„Не ми подвиквайте като овчар и престанете да разхождате тези нещастни деца по улиците. Засрамете се малко“.

След като реакцията му предизвика недоволството на родителите на деца с увреждания последва и извинение от негова страна.

От своя страна омбудсманът прие отхвърлянето на Законопроекта за личната помощ като обида и завист срещу високото доверие, което имат гражданите към нея. Затова тя реши да предложи в замяна на решаването на проблемите на хората с увреждания собствената си оставка.

„Предлагам добронамерена размяна на всички, които са разтревожени от високото доверие в мен и институцията и смятат, че това е проблемът. Предлагам срещу моята оставка те да заявят реална подкрепа и да осигурят гласуване в парламента на законите, които решават проблемите на майките и на хората с увреждания – за личната помощ, за социалните услуги и за хората с увреждания. Освен това и два други закона, които уж се подкрепят от всички, които застанаха срещу майките, а именно Законът за частния фалит и за свръх правомощията на банките. В момента, в който осигуря тази подкрепа и се гласуват тези проекти, аз си подавам оставката“, коментира общественият защитник.

Според Манолова неоснователни са критиките на всички, които твърдят, че законодателната инициатива е с цел постигане на високо доверие в институцията на омбудсмана и постигане на краткосрочни политически цели.

Омбудсманът смята, че сегашната ситуация разделя хората с увреждания.

„От 169 млн. лева, които се харчат за чужда помощ и за асистентски услуги, реално асистентски услуги, по данни на социалното министерство, се предоставят на 11 508 души. За останалите се дават по едни 90 лева, които не стигат за нищо. Тези пари не се харчат целесъобразно, не се харчат честно, не се харчат справедливо“, категорична бе Мая Манолова.

Тя увери майките на деца с увреждания, че ще отстоява техните искания докрай, защото е трогната от тяхната смелост.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!