Парламентът прие на първо четене Закона за социалните услуги. Предложението беше прието единодушно със 163 гласа „за”.

Това е третият закон, поискан от майките на деца с увреждания от „Системата ни убива”, по време на продължилите над 7 месеца протести.

В края на миналата година депутатите приеха другите два закона – за хората с увреждания и за личната помощ.

Законопроектът за социалните услуги предвижда право на социални услуги да имат всички нуждаещи се хора в България. Въвежда се планиране на национално ниво на социалните услуги, финансиране от държавния бюджет, чрез разработване на Национална карта на социалните услуги, която ще бъде приета от Министерския съвет.

Определят се още доставчиците на социални услуги, като от сегашните отпада държавата и се регламентира възможността за публично-частното партньорство.

Въвежда се възможност за смесено финансиране от държавния и общинския бюджет на услуги, включени в Националната карта на социалните услуги, както и финансиране от физически и юридически лица.

Предвижда се и изготвянето на Наредба за планиране на социалните услуги.

За първи път се създава законов ред за предоставяне на асистентска подкрепа за лица в надтрудоспособна възраст в невъзможност за самообслужване, както и за лица с трайни увреждания, ако не ползват такава подкрепа по друг закон.

Създават се регламенти също и за заместващата грижа, за управлението на случай и отговорността на доставчика на услугата, координацията, както и съдействието от други органи и лица.

Регламентира се и лицензионен режим за всички частни доставчици на социални услуги.

Трите закона бяха изработени в следствие на дългите протести на майките на деца с увреждания от инициативата „Системата ни убива“, които от няколко месеца стояха пред парламента в палатки. Майките поискаха дълбоки реформи в социалната сфера.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!