Джони Браво

В началото на 90-те години на миналия век, Тед Търнър решил да направи анимационна империя. През 1991г. той създава компания, която стои зад известните филмчета „Скуби Ду” и „Семейство Флинстоун”, както и безброй други.

През 1992г. Търнър създава известният анимационен канал Cartoon Network, където всички тези герои намират своя дом.

На 14 юли 1997г. по любимия детски канал тръгна ново филмче, което промени света на анимацията – „Джони Браво”, разказващо за мускулестия сваляч, със златна коса, който все не успява да намери подход към жените.

Ето няколко любопитни факта за Джони Браво:

№1 Името

Името на Джони Браво е взаимствано от пълното име на създателя на анимацията – Ван Партибъл (Ефрам Джовани Браво Партибъл).

Джони Браво

№2 Гласът му е микс от младия и стария Елвис

Когато Партибъл казал на артиста, който ще озвучава Браво – Джеф Бенет, че иска героят да звучи като Елвис, получил следният отговор: „Младият или старият?”

Джеф Бенет
на снимката: Джеф Бенет – мъжът, който озвучава Джони Браво

Бенет обяснил, че има два уникални гласа – на младия Елвис, който бил много по-бърз и енергичен, и на стария, който бил по-плътен и бавен.

Партибъл поискал нещо средно, а резултатът е гласът на Джони Браво.

№3 Жени основно се застъпвали за анимацията

Cartoon Network не искали да излъчват Джони Браво, защото не бил достатъчно детски. Три жени обаче се преборили за шоуто.

Джони Браво

Това, само по себе си, е малко странно, имайки предвид сексисткото поведение на Джони Браво. Създателят на анимацията обаче написал в своя блок: „Струва ми се, че те познават по един Джони Браво в истинския си живот и се чувстват привързани към него. Освен това се радват като го виждат унижен.”

№4 Още прилики с Елвис Пресли

Джони Браво живее в несъществуващ град – Арон Сити – асоциация – с второто име на Пресли.

Джони Браво

№5 В екипа създатели участва и българин

Създателят на сериала е Ван Партибъл, а някои от режисьорите са Робърт Алварес, Кент Бътъруорт, Ръсел Калабрезе, Бъч Хартман, Джон Маклити, Кърк Тингблад и българинът Румен Петков.

Българинът е роден през 1948 г. Автор е на първия български говорещ анимационен филм „Приключенията на щъркела Чоко и жабока Боко“, познат от комиксите в сп. „Дъга“.

Румен Петков
на снимката: българинът Румен Петков

Заминава за САЩ, където работи за компании като „Юнивърсъл“ и „Картуун нетуър“. Той е сред създателите на известни персонажи от поредици като „Лабораторията на Декстър“, „Крава и пиле“, „Уди Кълвача“ и др.

Носител на наградите „Grand Prize“ на Фестивала на анимациите в Отава (Канада) и „Златна палма“ от Фестивала в Кан.

Петков почина на 70 години на 11 юни 2018 г.

№6 Джони Браво в Боливуд

Специален 11-минутен епизод, наречен „Джони Браво отива в Боливуд“ е ексклузивно излъчен по Cartoon Network Индия през 2009 г.

Джони Браво

След това е направен 70-минутен филм със същото име и се излъчи за пръв път на 20 ноември 2011 г. в Австралия.

№7 Игрален филм

„Уорнър Брадърс” искали да пренесат Джони Браво отвъд анимацията. Затова започнали слухове, че Дуейн Джонсън – Скалата ще изиграе Джони Браво в истински филм.

Джони Браво

Скалата бил голям фен на анимацията. Филм обаче няма.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук