От партия АБВ предлагат парламентарните избори да се проведат в два дни, като визират конкретно датите 15 и 16 май. Това стана ясно от думите на лидера на  формацията Румен Петков по време на консултациите за организацията на вота, които се провеждат от президента.

Според АБВ така ще се избегне струпването на хора.

Президентът отговори, че подобна идея трябва да бъде оформена като конкретно предложение като според Радев при гласуване в два дни би имало проблеми с логистиката и съхранението на бюлетините.

Румен Петков се обяви против задължителната ваксинация на всички членове на избирателни комисии. Президентът обаче коментира, че е добре да бъдат ваксинирани.

И от АБВ изразиха загриженост от честността на предстоящия вот.

„Изцяло споделяме притеснението, че изборите ще бъдат в особена среда. От друга страна ние имаме притеснението, че ГЕРБ и Борисов ще се опитат да ги направят в някаква степен традиционни, купуването на гласове, с принудителния административен вот, с корпоративния вот, каквито примери сме имали, включително показвани и по телевизиите. Основната грижа, разбира се, е за здравето на хората“, посочи от своя страна лидерът на АБВ Румен Петков по време на разговорите.

Президентът отново заяви, че има много въпросителни около провеждането на изборите.

„Има редица въпроси, които все още остават открити, особено касаещи машинното гласуване – време за доставка на машите, одитиране, проверки, транспортиране и т.н. Надявам се, че в кратки срокове ще има яснота и по тези въпроси“, посочи още Румен Радев, според когото изпълнителната власт „абдикира от този въпрос“.

Радев бе категоричен, че само навременната информация на институцията за предприетите мерки по време на вота, ще даде необходимото доверие на хората да се чувстват защитени, а от там и ще помогне за по-високата избирателна активност.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук