След като вчера четири извънпарламентарни партии изразиха пред президента Румен Радев притеснението си, че ГЕРБ ще организират и проведат предстоящите парламентарни избори днес и бившият втори в партията на Борисов- Цветан Цветанов се оказа загрижен, че вотът може да бъде опорочен.

„След протестите от лятото има изключително голямо недоверие към изпълнителната власт, което означава, че изборите всеки един би могъл да ги подложи на съмнение за честност и прозрачност, каза настоящият лидер на „Републиканци за България“ Цветан Цветанов по време на консултациите при президента Румен Радев.

Цветанов демонстрира недоверието си към своите бивши съпартийци и с идеята да се сменят в месеца преди изборите областните началници на МВР.

„Това, което ние предлагаме, за да има едно допълнително спокойствие в гражданите, че когато някой опорочава изборния процес той ще бъде санкциониран, е да има ротация на всички областни директори на полицията, защото това ще даде възможност да се прекъснат зависимостите и определени други интереси, които определени хора на място биха могли да упражнят”, изтъкна той. И наблегна, че това трябва да важи особено за районите с ромско население.

Тази идея заинтригува държавния глава, който посочи, че това е в правомощията на изпълнителната власт, но по въпроса трябва да се проведе дискусия.

„Нова тема повдигате, може би от опит – за ротацията на областните директори на МВР. Това вече е в правомощие изцяло на изпълнителната власт, но по този въпрос трябва да се водят дискусии, той е сериозен. Държавата трябва да покаже, че наистина има амбиции да осигури равни възможности на всяка една партия и да пресече всякакви опити за манипулация“, отговори държавния глава на част от предложенията, част от които определи като амбициозни.

Цветанов предложи, от името на партията си, законодателят да предвиди промени, даващи възможност двама от членовете на ЦИК да бъдат представители на извънпарламентарните партии.

„Това ще гарантира и ще даде повече увереност и спокойствие за това, че изборният процес няма да бъде манипулиран. В момента имаме притеснение и от начина, по който ще бъдат броени изборните резултати в изборната нощ. Не виждаме никаква пречка да има онлайн предаване на начина на броенето и оформянето на протоколите“, допълни още Цветанов.

Според Цветанов у българските граждани в чужбина вече има силни притеснения, че няма да могат да упражнят своето право на глас. Ето защо от партията му предлагат прилагане на румънския модел, където на последните парламентарни избори над 40% от живеещите в чужбина румънци гласуваха по пощата.

Бившият втори в ГЕРБ изрази притеснение и от липсата на единен здравен протокол за начина на провеждане на изборите.

От своя страна президентът Румен Радев обобщи, че много от политическите партии и граждански организации се обединяват около становището за гласуване по пощата, както и за въвеждането на видео-наблюдение в броенето на бюлетините и попълване на протоколите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук