На снимката: Депутатът от ДПС Йордан Цонев.

В ДПС не предвиждат раздяла с Делян Пеевски. Това стана ясно от думите на заместник-председателя на партията Йордан Цонев пред БНР. Той коментира изказването на премиера Борисов, че няма общо с депутата от ДПС. По-рано през седмицата президентът Румен Радев директно обвини Борисов във връзки с Пеевски, като ги определи като „ортаци в политика и бизнеса“.

„Не знам кога г-н Борисов е прав – когато казва, че г-п Пеевски е свършил много със законите, които е внасял, и с всичко, което направи в хода на пандемичната криза. … Ние не предвиждаме раздяла с никой, защото нашата партия и нашият електорат си харесваме г-н Пеевски. Ако зависи от партията, няма да има такава раздяла“.

„Не на всяка цена се стремим към изпълнителната власт“, каза още Цонев. Той уточни, че целта им е приоритетите от тяхната програма да бъдат приети от управлението:

„Сегашният тип мнозинства, просто да има 121 души, хаотичните програми и хаотичните инвестиции не вършат работа. Задачата ни е да се възстанови държавността и диалогът между институциите“.

По думите на Цонев не е обяснимо защо всички политически формации се плашат от пакетиране с ДПС:

„Не си го обяснявам. Сега ще започнат едни клетви по телевизии и радиа как няма да се пакетират с ДПС, а след това ще започне едно гонене на ДПС по кулоари и по институции, за да помагаме и да утвърждаваме държавността, на натовския и европейския път на България. … Това зад микрофоните и камерите. Така се е случвало досега – няма политическа партия, която да не ни гони по коридорите. ДПС ще направи всичко възможно това лицемерие да бъде прекъснато“.

Цонев беше категоричен, че ДПС не води разговори с ГЕРБ за подкрепа на Бойко Борисов при евентуално негово кандидатиране за президент:

„Румен Радев трябва да бъде доста по-внимателен в думите, които казва. Той трябва да бъде обединител на нацията и мост между отделните партии. Той трябва да бъде мостът между всички, а не да взривява диалога“.

Според заместник-председателя на ДПС компрометирането на доверието в изборния процес е опасно.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!