курорт Швейцария

Почти половината от ресторантите и хотелите в Швейцария рискуват да фалират в рамките на месеци, ако не получат финансова подкрепа за опустошителните мерки заради Covid-19, предупредиха работодатели.

Очаква се швейцарското правителство тази седмица да удължи затварянето на барове, ресторанти и развлекателни съоръжения в цялата страна до края на февруари, за да контролира упорито високия брой случаи на смърт и заболяване.

Но индустриалната федерация „GastroSuisse“ предупреди в изявление, че ако бъде направено без предоставяне на значителна финансова подкрепа, около половината от бизнеса в сектора на ресторантьорство и хотелиерство е застрашен до края на март. Групата е анкетирала около 4 000 собственици на ресторанти и хотели и е установила, че 98% от тях вече имат спешна нужда от финансова подкрепа.

„Самото съществуване на много от тях е застрашено“, заяви президентът на „GastroSuisse“ Казимир Плацер.

Докато ресторантите и други фирми бързо получиха финансова подкрепа, когато Швейцария влезе в частично блокиране по време на първата вълна „GastroSuisse“ се оплакаха, че подкрепата при последвалите помощта изостава.

Преди кризата над 80% от швейцарските ресторанти и хотели са били в добра или много добра позиция на ликвидност, показва проучването. Но тази ситуация бързо се е влошила.

През октомври, когато втората вълна от инфекции набра скорост, организацията предупреди, че 100 000 работни места са изложени на риск. През последните два месеца на 2020 г. близо 60% от ресторантьорските и хотелските заведения са били принудени да уволняват за втори път, се казва в съобщението. Без намеса на правителството се очертава трета вълна от съкращения, предупреди Платцер.

Последното затваряне трябваше да бъде отменено на 22 януари, но правителството заяви миналата седмица, че иска да удължи срока за още пет седмици.

„GastroSuisse“ заяви, че окончателното съобщение, което се очаква в сряда, трябва да бъде придружено от „незабавна и неусложнена“ финансова подкрепа за сектора, за да се избегне „бедствие“.

USAM, синдикат, който представлява малкия и среден бизнес в Швейцария, призова правителството да не удължава или затяга мерките, като предупреди, че това е „екзистенциален въпрос“ за много от членовете му.

Швейцария, държава с 8,6 милиона души, в момента регистрира около 4 000 случая на Covid-19 на ден и до петък близо 476 000 случая и 7 545 починали от началото на пандемията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук