Румен Овчаров и Румен Петков

Изненадващо днес с разлика от няколко минути лидерът на АБВ Румен Петков и бившият министър на енергетиката и икономиката Румен Овчаров обвиниха „Булгаргаз“ в неправомерни сделки.

Първи в телевизионен ефир новината оповести Румен Петков.

„Вчера „Булгаргаз“ хариза на Румъния 60 000 мегавата за събота и неделя. Новият ръководител на „Булгаргаз“ направи някого в Румъния милионер. Българският газ при нас е 55, в Румъния е 85 евро на мегават“, каза той по БНТ.

Петков каза още, че 40% от българите живеят в условията на енергийна мизерия. Според не е необходимо незабавното изграждане на  два реактора на АЕЦ „Белене“ и проучвания за два в АЕЦ „Козлодуй“.

Сделките на „Булгаргаз“ коментира и Румен Овчаров, но в студиото на bTV.

Той припомни, че от началото на януари и министърът на енергетиката, и премиерът обвиняваха „Булгаргаз“, че продава природен газ на Румъния на по-ниски цени.

„Във вчерашният ден новото ръководство на „Булгаргаз“ е продало 60 хил. мегават часа природен газ, като времето между предлагането и реализацията на сделката е по-малко от 3 секунди. Това е подготвена продажба за определени фирми“, каза Овчаров.

По думите му това се равнява на половината дневно потребление на България, като е ясно, че няма откъде да дойдат извънредни количества.

„Ако се окаже, че тези количества са изпомпвани от Чирен, при положение, че чакаме утре да започне война, това вече граничи с престъпление“, смята Овчаров.

Той допълни още, че предложението за намаляване на цената на природния газ с 18% е на старото ръководство, а не новото.

Очаква се отговорът на „Булгаргаз“. Интересно е какъв ще бъде той.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук