парламент, народно събрание

Парламентът ще гласува на второ четене промени в Закона за хората с увреждания, които предвиждат решенията на ТЕЛК да важат до явяването на хората на комисия, за да запазят правата си и да не връщат пари. Законът е внесен от Деница Сачева и група народни представители.

Промените в Закона за хората с увреждания предвиждат тези български граждани да упражняват правата си по време на преосвидетелстване от органите на медицинската експертиза. Целта е да се преодолеят последствията от забавянето от нормативно определения тримесечен срок за произнасяне на ТЕЛК и НЕЛК.

Депутатите решават дали редовната наборна служба и принудителният престой в затвори и места за задържане да се признават за трудов и осигурителен стаж при пенсиониране. Това предвиждат промените в Кодекса за социално осигуряване, чийто вносител са ДПС. Предлаганите промени ще дадат възможност на около 2000 лица да се възползват от правата за пенсиониране по чл. 68, ал. 3 от КСО. Годишно по този ред придобиват право на пенсия около 10 хил. лица.

Народните представители ще гласуват на второ четене и Законопроект за изменение и допълнение на Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност, внесен от Надежда Йорданова и група народни представители. С предложеният проект на закон се цели облекчаване на възможностите за наемане на работа у нас на висококвалифицирани чужденци чрез т.нар. „синя карта“.

Депутатите ще проведат и второ гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за кадастъра и имотния регистър, внесен от Министерски съвет. Той цели създаване на електронни партиди на недвижимите имоти и електронни партидни дела с вписаните актове и приложените към тях документи като основна предпоставка за създаване на имотен регистър.

На първо четене ще се гласуват и промени в Закона за пътищата. Те отразяват проблема с натрупаните огромни санкции без уведомление на санкционираните и дават възможност за отстраняване на човешките грешки при плащане на винетни такси. Предвижда се изрична процедура, чрез която собствениците или ползвателите на превозни средства да бъдат своевременно информирани относно неправилно декларирани или неизплатени толтакси.

Източник: БГНЕС, БНР

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук