Либийският парламент

Международно признатият парламент на Либия гласува в събота за отмяна на споразумението за военно сътрудничество между правителството на Националното съгласие /ПНС/ на Фаиз Сарадж и Турция, съобщи Ал Арабия.

Депутатите в парламента в момента провеждат спешна среща по въпросите на военното сътрудничество между Триполи и Анкара.

Припомняме, че преди дни президентът на Турция Реджеп Ердоган ратифицира резолюцията, предвиждаща възможност за изпращане на турски военни в Либия. По този начин съвместната резолюция Триполи-Анкара бе окончателно утвърдена от Турция.

Резолюцията бе гласувана, след като в края на ноември Турция и международно признатото либийско правителство на националното съгласие /ПНС/ подписаха две споразумения – за сътрудничество във военната област и сигурността и за морските граници на двете страни в Източното Средиземноморие, а в края на декември ПНС на премиера Файез ел Сарадж поиска помощ от Анкара за отблъскване на настъплението на силите на влиятелния в Източна Либия военен командир Халифа Хафтар.

След свалянето и убийството на либийския лидер Муамар Кадафи през 2011 г. Либия на практика престана да функционира като единна държава. В страната цари двувластие. Избраният от народа парламент заседава на изток, а на запад, в столицата Триполи, правителството на националното съгласие, начело с Фаиз Сарадж е сформирано с подкрепата на ООН и Европейския съюз. Властите на източната част на страната действат независимо от Триполи и си сътрудничат с Либийската национална армия, ръководена от Хафтар, който не спира да се опитва да превземе Триполи от април тази година насам.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!