Швеция и Дания прекратиха мисиите на военните си инструктури в Ирак след смъртта на генерал Касим Солеймани, предаде ТАСС.

„Ние много внимателно следим развитието на събитията, а изтеглянето на военните ни инструктори е адекватна реакция на сегашното положение в страната“, казва Кристина Сваан, представител на шведските въоръжени сили. „Сега е много напрегнато. Винаги на първо място трябва да се поставя безопасността на нашите служители“, допълна Сваан.

Шведската военна мисия пристигна в Близкия изток по покана на иракската страна през август 2015 г. Военните експерти от Кралството – 70 войници и офицери, осигуряват обучение в областта на медицинската помощ, разминирането, химическата защита и други.

В събота и датските войски спряха обучението на иракските военни като част от операцията Inherent Resolve. Участието на Дания в мисията на НАТО в Багдад, където кралството е представено от 10 служители, също е временно прекратено.

Датските войски са в Ирак от 2014 г. Според Министерството на отбраната в момента контингентът се състои от приблизително 130 души. „Със спирането на мисията в Ирак военнослужещите се оттеглят, като заповедта към тях е да носят непрекъснато защитни средства, дори и в базите“, се казва в съобщение на Министерството на отбраната на Дания.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!