Народно събрание

След 4 часа дебат, половин час преди полунощ, парламентът не прие решение да разреши на АПИ да се разплаща с фирмите, които поддържат републиканската пътна инфраструктура. Депутатите не приеха и трите проекта на решение.

Проблемът възникна заради това, че има сключени 34 договора с прогнозна стойност над 700 милиона лева, а са възложени дейности за над 3 милиарда лева.

„Предложението на министъра на регионалното развитие беше тези пари да се отпуснат с решението на МС. Министър-председателят и финансовият министър предложиха това да мине през парламента, беше им предоставено решение, те го изчетоха и редактираха няколко пъти. Последната редакция беше на сътрудничката Лена Бориславова. След това беше пратено в НС и ние се подписахме като коалиционни партньори. След това започна циркът за БНБ и то вече не им хареса“, заяви Тошко Йорданов от „Има такъв народ“.

„Аз съм благодарен на г-н Йорданов, че внесе тази яснота, защото от няколко дни и вчера в бюджетна комисия аз лично недоумявам какво става. Няма ли в България изпълнителна власт, та парламента трябва да става конвент. И вчера в бюджетна комисия го казах – ние не сме опозиция на решаването на този проблем. Не търсим по чия вина той е създаден. Обаче може ли един проблем да бъде решен като се сгази цялата правова рамка на държавата от Конституцията през законите“, допълни Йордан Цонев от ДПС.

„Някаква работна група към МРРБ някога съобразила като ги гледала договорите, че нещо там има нищожно или унищожаемо. И оттук тръгна една лавина от думи. 1000 пъти се повтори – договорите са нищожни, договорите са незаконни, договорите са унищожаеми. И оттам се вкара в един улей, от който няма излизане министърът, МС, вкараха се всички. В момента се опитват да вкарат Народното събрание. При положение, колеги, че отговорът е: Договорите не са незаконни“, добави Радомир Чолаков от ГЕРБ.

„Ще предложим пълна проверка от временна комисия в НС на всички задължения, както и одобряване на всички плащания, на първостепенните и второстепенните разпоредители с бюджет и на държавните предприятия, и на предприятията с държавно участие на капитала. По този начин ще кажем, че сме честни и искаме наистина контрол и, че това наистина го правим открито и ясно пред избирателите си“, каза още Ива Митева от „Има такъв народ“.

Премиерът Кирил Петков коментира липсата на решение по темата. Във Фейсбук той написа:

„Днес (вчера – бел. ред.) обещах на строителните фирми, че 655 милиона лв ще бъдат разплатени веднага, и останалите 50% – след проверка и одобрение на парламента. Това решение гарантираше, от една страна, 655 милиона лв веднага за строителите, а от друга – работещ механизъм за прозрачно изразходване на средствата пред очите на цялото общество.

Продължаваме Промяната, БСП и Демократична България направиха точно това, което днес обещах на строителните фирми. За съжаление Има такъв народ гласуваха против това предложение!“

Премиерът допълва, че предложението за частичното разплащане към строителните фирми ще бъде внесено повторно още в днешния петък.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук