парламентарен контрол
Снимка: БТА

Владеенето на български език да бъде задължително условие за придобиване на българско гражданство. Това е записано в приетите на първо четене промени в Закона за българското гражданство.

„За“ гласуваха 154 народни представители от всички парламентарни групи. Депутатите от ДПС гласуваха с „въздържал се“. Изискването няма да се прилага спрямо лица, придобиващи българско гражданство при условията на пълно осиновяване.

За да не се превърне владеенето на български език в непреодолима пречка, Деница Симеонова от ПП-ДБ настоя да се работи за развитие на мрежата от неделни училища в чужбина.

В приетия на първо четене законопроект се забранява освобождаването от българско гражданство на лица, срещу които има образувано наказателно производство или са с непогасени финансови задължения, с влязъл в сила акт на компетентен орган.

Предвижда се възможност за отмяна на натурализацията в случаите, на системно и умишлено уронване престижа на България и националните интереси чрез реч на омраза или при извършване на действия от омраза срещу българската държава, нейни граждани или общности в чужбина.

Закрива се Консултативният съвет при Изпълнителната агенция за българите в чужбина като втори допълнителен орган в процедурата по придобиване на българско гражданство.

В пленарната зала тази седмица предстоят да бъдат разгледани на второ четене изменения в Закона за Министерството на вътрешните работи. Ще се гласуват промени в Закона за ограничаване изменението на климата.

Проектопрограмата предвижда и първото четене на промени в Закона за гражданското въздухоплаване. Предвижда и второто четене на Законопроект за ратифициране на Спогодбата за социална сигурност между Република България и Република Албания. Тя бе подписана на 15 март 2023 г. в Тирана и на 30 март 2023 г. в София.

Очаква се депутатите да разгледат на второ гласуване изменения в Закона за насърчаване на инвестициите, както и ратификации на международни документи.

Първото гласуване на законопроекти за изменение и допълнение на Закона за здравето, също е залегнало в проектопрограмата.

В петък е предвиден редовният парламентарен контрол.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук