кръст

Гръцките депутати в 300-местния парламент гласуваха законопроект, изготвен от дясноцентристкото гръцко правителство, и легализира еднополовите бракове, въпреки острите възражения на църковните служители.

Припомняме, че през 2001 г. Нидерландия стана първата страна в света, легализирала еднополовите бракове. А през 2010 г. Аржентина стана първата държава в Латинска Америка направила това. Заедно с Гърция, общо в 37 държави хомосексуалните двойки могат да сключват граждански бракове.

В рядка проява на парламентарен консенсус в Гърция 176 депутати от целия политически спектър гласуваха в подкрепа на законопроекта миналата седмица. Други 76 отхвърлиха реформата, двама се въздържаха от гласуването, а 46 не присъстваха.

Членове на LGBTQ+ общността, много от които не успяваха да сдържат емоциите си, коментираха така:

„Чакахме години. Това е исторически момент. Много от нас не бяха сигурни, че някога ще се случи“, заяви известната гей активистка Стела Белия относно законопроекта, който не само позволява на еднополовите двойки да сключват брак, но и да осиновяват деца.

Преди гласуването имаше два дни на разгорещен дебат и седмици на обществено недоволство. Реформата бе описана от поддръжниците ѝ като „смела“ и „отдавна закъсняла“. Но бе заклеймена от противниците ѝ, сред които и могъщата гръцка православна църква, като „антисоциална“ и „нехристиянска“.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис подкрепи законопроекта, заявявайки, че той ще сложи край на „сериозно неравенство за нашата демокрация“. В пламенна реч преди гласуването 55-годишният лидер, който принадлежи към либералната фракция на неговата партия, каза, че мярката ще изравни Гърция с 36 държави в световен мащаб, които вече са приели закони по въпроса. Консерватизмът, твърди той, не трябва да се смесва с остарели възгледи, които не са в синхрон с модерното общество.

СЪПРОТИВАТА БЕ СИЛНА

Гърция стана първата християнска православна нация в света, която легализира еднополовите бракове, след като парламентът в Атина прие забележителната реформа на фона и на масово ликуване и на гняв в страната.

Бившият премиер Андонис Самарас  заяви пред парламента, че еднополовите бракове не са човешко право и „опасният“ закон не е трябвало да бъде въвеждан.

Православните свещеници заплашиха да отлъчат депутатите, които са гласували за мярката, а лидерът на крайнодясната партия Спартанци каза, че законът ще „отвори портите към ада и перверзията“. Групата беше една от четирите партии, които с голямо мнозинство отхвърлиха законопроекта.

Без подкрепата на Сириза, основната опозиционна лява партия, водена от Стефанос Каселакис, който е първия гей политически лидер в Гърция, както и някои други по-малки политически формации, реформата нямаше да мине.

ГЪРЦИЯ МОЖЕ БИ ЩЕ ОСТАНЕ ЕДИНСТВЕНА

Източноправославното християнство няма единен доктринален авторитет като папата. Но то е обединено в позицията си срещу еднополовите връзки, както в собствените си ритуали, така и в гражданската сфера. Общественото мнение в по-голямата част от православните страни също е предимно против. Но има някои признаци на промяна. Две малки държави с православно мнозинство, Черна гора и Кипър, разрешиха еднополовите съюзи през последните години, както направи Гърция през 2015 г., преди да одобри и еднополовите бракове.

Гражданските съюзи може да станат по-често срещани сред православните страни, гравитиращи към Европейския съюз. Но остават табу за масата християнско население в Русия, която наложи репресии срещу LGBTQ+ изразяването, и страните в нейната орбита.

Следва обобщение на църковните позиции и общественото мнение в православния свят:

ПРАВОСЛАВНИЯТ СВЯТ

Източното православие е социално консервативна, древна църква със сложни ритуали и строга йерархия. Църквите са организирани предимно по национален принцип, с множество независими църкви, които споделят древни доктрини и практики, но които едновременно си сътрудничат и се карат.

Приблизително 200 милиона източноправославни живеят предимно в Източна Европа и съседните азиатски земи, като около половината от тях са в Русия, а по-малък брой живеят по света. Подобно на други международни църковни организации, Православието се изправи срещу призивите за включване на LGBTQ+.

Изявление от 2016 г.  на повечето православни църкви нарече брака между мъж и жена „най-старата институция на божествения закон“ и твърди, че на членовете е забранено да влизат в еднополови съюзи.

Вселенският патриарх Вартоломей от Константинопол, считан за първия сред равни от всички православни лидери, потвърди тази позиция в изявление след гласуването в Гърция. И добави, че църквата трябва да отговори на членовете в такива съюзи „с пастирска отговорност и в Христова любов“.

В страните, където православните вярващи са преобладаващо мнозинство, вярващите са на мнение, че обществото не трябва да приема хомосексуалността или да одобрява еднополовите бракове.

Православните гърци показаха относителна толерантност, като половината от тях смятат казаха, че хомосексуалността трябва да бъде приета, а една четвърт подкрепят еднополовите бракове. В по-скорошни проучвания гърците като цяло са подкрепили с малко брачния закон.

И все пак гръцкият закон утвърждава брака в гражданската сфера, но не изисква от църквата да извършва подобни ритуали. Въпреки това гръцкото православно ръководство единодушно се противопоставя на закона.

УКРАЙНА

В Украйна еднополовите двойки не могат да регистрират статуса си законно. През 2023 г. проблемът се изостри, тъй като много LGBTQ+ хора се присъединиха към въоръжените сили на Украйна. През същата година в парламента беше внесен законопроект за създаване на граждански партньорства за еднополови двойки, предоставящ основни права като обезщетение, ако един от партньорите бъде убит в действие.

Всеукраинският съвет на църквите и религиозните организации, който включва двете съперничещи си православни църкви в Украйна, се противопостави на проектозакона, твърдейки, че някои международни организации използват настоящата уязвимост на страната, за да наложат нежелани промени.

Законодателството в момента е в процес на разглеждане.

РУСИЯ

Във все по-консервативна Русия президентът Владимир Путин изгради мощен съюз с Руската православна църква и превърна „традиционните семейни ценности“ в крайъгълен камък на своето управление, противопоставяйки ги на „извращенията“ на Запада.

Путин фактически забрани еднополовите бракове в конституционната ревизия от 2020 г., като добави клауза, според която бракът е съюз на мъж и жена. През 2013 г. Кремъл прие това, което е известно като закон за „гей пропагандата“, забраняващ всякакво публично одобрение на „нетрадиционни сексуални отношения“ сред непълнолетни

След като изпратиха войски в Украйна през 2022 г., руските власти засилиха кампанията срещу „унизителното“ морално влияние на Запада, в което правозащитници видяха опит за легитимиране на войната.

Московският патриарх Кирил посегна на правата на хомосексуалната общност. Като глава на Руската православна църква той надзирава най-голямото православно паство в света. Той описа нахлуването на страната му в Украйна като част от метафизическа борба срещу либералната програма, която включва „гей паради“.

През ноември Върховният съд на Русия на практика забрани LGBTQ+ активизма, определяйки това „международно движение“ като екстремистко и го забрани в Русия.

През 2021 г. проучване на най-голямата независима социологическа агенция в Русия, Levada Center, показа, че само 33% от руснаците са напълно или донякъде съгласни, че хомосексуалните мъже и жени трябва да се ползват със същите права като хетеросексуалните.

БЕЛАРУС

Семейният кодекс на Беларус определя брака като „съюз между мъж и жена“. Също така няма законодателство, забраняващо дискриминацията въз основа на сексуална ориентация и полова идентичност.

Хомосексуалността беше декриминализирана в Беларус през 1994 г., но LGBTQ+ общността е изправена пред тежка стигма и висок процент на самоубийства, твърдят правозащитници. Те съобщават за стотици случаи на КГБ – основната агенция за вътрешна сигурност в страната, която се опитва да вербува гейове и заплашва да ги изгони от страната.

СЪРБИЯ И ЧЕРНА ГОРА

Сърбия и Черна гора, две консервативни балкански нации, в които Сръбската православна църква има огромно влияние, имат смесени резултати по отношение на правата на LGBTQ+ общността, като част от усилията за присъединяване към Европейския съюз.

Малката Черна гора прие законопроект през 2020 г., позволяващ еднополовите партньорства — не брак и то с много по-малко права. В Сърбия подобен проектозакон така и не стигна до парламентарно гласуване.

Сръбската православна църква, която поддържа близки отношения с Руската църква, се противопоставя остро на идеята за еднополови бракове.

Президентът на Сърбия Александър Вучич каза, че няма да подпише законопроекта за еднополовите бракове, въпреки че Сърбия има открито лесбийка премиер от години.

Прайд маршовете в Сърбия са рутинно забранени или се провеждат при строги мерки за сигурност. В Черна гора, въпреки че еднополовите партньорства са разрешени, силно ориентираното към мъжете общество от 620 000 души остава разделено по въпроса.

РУМЪНИЯ И МОЛДОВА

Румъния е една от малкото членки на Европейския съюз, които не позволяват нито еднополови бракове, нито граждански съюзи, въпреки нарастващото социално приемане на LGBTQ+ хората.

През 2023 г. ЕСПЧ постанови, че Румъния не е успяла да уважи правата на еднополовите двойки, като не е признала законно техните връзки.

В началото на февруари в Румъния се твърди, че LGBTQ+ активисти са били нападнати, докато са провеждали мирен протест пред централата в Букурещ.

През 2018 г. Румъния проведе референдум, подкрепен от православната църква, за това дали да се стесни конституционното определение на брака от „съюз на съпрузи“ до „съюз между един мъж и една жена“.

Правозащитниците призоваха румънците да бойкотират вота, който се провали поради ниската избирателна активност.

В съседна Молдова, която не е членка на ЕС, но има официален статут на кандидатка, не са разрешени нито еднополовите бракове, нито съюзите.

БЪЛГАРИЯ

Общественото мнение в България е предимно враждебно към гейовете и още повече към еднополовите бракове. В балканската държава все още преобладават патриархалните семейни традиции.

Европейският съд по правата на човека миналата година установи, че правителството на България нарушава европейските закони за правата на човека, като не признава законно еднополовите двойки. Съдът също така постанови, че България е длъжна да приеме правно признаване на еднополовите двойки, но България не показва никакви признаци за изпълнение на решението.

Лидерите на Българската православна църква, която включва около 80% от българите, осъдиха решението на ЕСПЧ и призоваха правителството да не се поддава.

Конституцията на България изрично забранява признаването на еднополовите бракове. Промяната на конституцията изисква мнозинство от две трети в парламента при три последователни гласувания. Подобен сценарий изглежда далечен.

Източници: „Асошиетед Прес“, „Гардиън“.

Още актуални анализи – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук