Парламентът ще разгледа ветото на президента Румен Радев относно промените в закона, чрез които се предвижда увеличаване данъка на старите коли с 30%.

Депутатите ще обсъдят Кодекса за застраховането с текстовете за лимит за обезщетенията за далечни роднини на загинал на пътя.

Вносителят на промените в Кодекса за застраховането Менда Стоянова, която е председател на бюджетната комисия се отказа от въвеждане на таван за обезщетенията за преките роднини – съпрузи, деца и родители, но предлага да има такъв за далечния кръг от близки на жертви при катастрофи в размер до 5000 лв.

Промените тя мотивира с решение на ВКС, с което се разширява кръгът на лицата, които могат да търсят обезщетения – като само за последните 3 месеца търсените обезщетения са нараснали до 100 милиона лева.

Това от своя страна би оскъпило застраховката „Гражданска отговорност“, според Стоянова.

Само чрез прокарването на таван на обезщетенията може да се избегне увеличаване цената на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“.

Депутатите ще обсъдят отново и върнатия от държавния глава Румен Радев Закон за корпоративното подоходно облагане. Президентът атакува отделни текстове, сред които предвидените по-високи данъци за старите коли и увеличените ставки за имотите в курортите.

И увеличаването данъка на колите, и прогнозите за поскъпване на застраховките „Гражданска отговорност” изкараха хората по улиците през последните две седмици.

Коментарът на председателя на Асоциацията на пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ може да видите ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!