Парламентът прекрати мандата на Глинка Комитов като управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Решението бе взето с 88 гласа „за” и 67 „въздържал се”. „Против“ нямаше.

До прекратяването на мандата му се стигна, след като на 29 юни в деловодството на Народното събрание е  внесена оставка, подписана от него. В докуементът обаче липсват мотиви, а самият Комитов днес не присъства в НС. Неявяването му, въпреки изричното решение на 126 депутати да бъде извикан, подхрани допълнително съмненията на опозицията дали оставката на Комитов е доброволна. Практика досега е винаги управителите на НЗОК и НОИ да присъстват при тяхното избиране и освобождаване от поста.

„ГЕРБ да обясни какви са мотивите за оставката, тъй като той е ваше назначение. Иначе оставам с впечатлението, че карате всеки предварително да си подпише оставката”, попита депутатът от БСП Иван Ибришимов.

От ДПС обявиха, че са нужни законови промени, тъй като управителят на здравната каса бил заложник на надзорния й съвет.

„Не е ясно кой управлява касата. Дано и това да не са част от личните мотиви на Комитов да си подаде оставка”, коментира зам.-председателят на парламента Нигяр Джафер от ДПС.

От ГЕРБ не взеха думата нито веднъж по време на дебата.

Припомняме, че миналата седмица за депозираната в парламента оставка на Комитов съобщи председателят на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова (ГЕРБ), като самият той не потвърди оттеглянето си и причините за него.

Очаксе се до месец да бъде избран нов управител на здравната каса.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!