Управляващата коалиция на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ предлагат промяна в съдебния закон, която значи прекратяване на възможността за външно финансиране на съсловните организации.

Мотивът е

премахване на всички предпоставки за упражняване на влияние върху органите на съдебната власт.

Според експерти поправката е основно срещу Съюза на съдиите в България, които системно критикуват статуквото в съдебната система и са бенефициент по много външни проекти със сериозни международни донори : ЕС, холандското правителство, Норвежки фонд, Америка за България и много други.

Управляващите предвиждат още със закон да бъде, де факто закрита, най-старата съсловна организация на юристите у нас – Съюза на юристите в България, в която сега членуват 2550 юристи от всички правни професии с регионални структури.

На съдиите, прокурорите и следователите ще бъде забранено да участват в други професионални организации, освен в собствените. Изпразва се от смисъл съществуването на Съюза на юристите в България, където членуват юристи от всички гилдии. Организацията е правоприемник на  Кооперативно дружество „Дом на българските правници“, основано през 1925 г.

Промяната очевидно е насочена срещу Съюза на съдиите в България, който не си мълчи и явно дразни силните на деня, коментираха съдии. ССБ ще излезе с официална позиция.

Източници на имуществото на организациите по ал.1 (съсловните организации на магистратите – б.р.) могат да бъдат само членски внос, имуществени вноски и дарения от техните членове. Не се допуска друго финансиране или предоставяне на имущество под каквато и да е форма, пише в законопроекта.

Проектът предвижда и забрана за магистратите да извършват преподавателска или научна дейност, финансирана от чужда държава или чуждестранно лице, т.е. трябва да спрат и проектите за обучение на магистрати по програми за обучение като „Фулбрайт“, Международна програма за лидери, финансирана от Държавния департамент на САЩ и др., забраняват се и финансираните от ЕС и Съвета на Европа стажове (като Европейския съд по правата на човека в Страсбург), в които всяка година участват десетки български съдии, обменът на кадри между България и останалите държави в Европа и света трябва да спре.

Особеностите и естеството на тяхната професия, с оглед упражняваната дейност (правораздаване, съответно държавно обвинение и надзор за законност) налагат определени ограничения. Самите ограничения са на практика в обществена полза, защото гарантират свободното сдружаване и в същото време забрана за финансиране и предоставяне на имущество под каквато и да е форма, освен от техни членове“, се казва в мотивите на законопроекта.

Същевременно управляващите предвиждат създаването на Съвет за партньорство към Висшия съдебен съвет с включване на трима изборни членове на ВСС и представители на съсловните организации на магистратите.

Авторите на промените в закона предлагат и нова кадрова насърчителна опция за членовете на сегашния Висш съдебен съвет (ВСС) – възможност, при приключване на мандата им, да бъдат възстановени не само на поста, който са заемали, но и на друг пост, който те си изберат. Единствено предварително  условие е длъжността да бъде равна по степен на заеманата от тях преди това.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!