Парламентът прие правилата за избор на заместник-председател и членове на новия Антикорупционен орган. В подкрепа на правилата гласуваха 81 народни представители, против бяха четирима, а 17 се въздържаха.

Предложенията за кандидати за зам.-председател и трима членове на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество ще се правят от председателя на звено – в случая Пламен Георгиев, който беше избран миналата седмица от квотата на ГЕРБ.

Предложенията, които той трябва да внесе в деловодството на НС и в Комисията за конфликт на интереси, трябва да съдържат писмени мотиви за професионалните качества на кандидатите.

Кандидатите ще се проверяват за принадлежност към Държавна сигурност и разузнавателните служби на армията.

Антикорупционният орган се състои от петима членове –председател, зам.-председател и трима членове, сочи законът. Председателят на комисията се избира от Народното събрание по предложение на депутатите.

В новия антикорупционен орган КПКОНПИ ще работят 400 служители. Това са щатните бройки на обединяващите се в него органи и звена: хората, които са работили в КПУКИ, която се вля в Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ), също и служителите на БОРКОР, двете антикорупционни дирекции в ДАНС и съответното звено от Сметната палата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!