народно събрание, парламент

Депутатите решават правилата, по които ще се избира следващият шеф на антикорупционната комисия (КПКОНПИ). Като последна точка в седмичната програма е заложен Проект на решение за приемане на процедурните правила и реда за предлагане на кандидати и избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество.

От „Продължаваме промяната“ отдавна настояват за поста да бъде избран вътрешният министър в оставка Бойко Рашков. Това е и едно от условията им за съставяне на ново правителство с мандата на БСП, както и окончателното приемане на антикорупционния закон.

Проектоправилата предвиждат кандидатурите да се предлагат писмено от отделните парламентарни групи и независими депутати. Номинираните лица трябва задължително да дадат съгласието си за участие в надпреварата. Също така да заявят, че нямат против да бъдат проверени за принадлежност към бившата Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

След изслушването им, всички кандидати ще бъдат предложени за одобрение в пленарната зала, гласят още подготвените правила. За избран ще се смята претендентът, получил повече от половината от гласовете на присъствалите в залата депутати. Ако след това гласуване няма избран нов председател на КПКОНПИ, тогава е предвиден втори тур, в който участват двамата кандидатите, събрали най-много гласове в предходната процедура.

Втора точка в дневния ред на Народното събрание за днес е второто четене на промени в Закона за хазарта. Измененията, внесени от депутати от „Има такъв народ“, бяха одобрени на първо четене от парламента миналата седмица.

След законодателната програма на Народното събрание е предвиден парламентарен контрол, в който ще участват вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията в оставка Корнелия Нинова и министрите в оставка Бойко Рашков и Атанас Атанасов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук